Mbo-instellingen bekroond voor hun stappen in het verduurzamen van onderwijs

29 NOV 2024 16:00 | Leren voor Morgen

Vandaag zijn bij het MBO Symposium Duurzaam Denken & Doen ‘24 de SustainaBuls MBO uitgereikt. Voor het tweede jaar op rij is Albeda koploper. ROC Mondriaan is verkozen tot versneller en ROC van Amsterdam – Flevoland tot kickstarter.

De SustainaBul MBO is een jaarlijkse benchmark in het mbo die instellingen ondersteunt in hun ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Door deelname krijgen zij inzicht in hun sterke punten en verbeterpunten op het gebied van duurzaamheid en leren ze van elkaars succesvolle voorbeelden. De SustainaBul MBO is een initiatief van Coöperatie Leren voor Morgen, die zelf in oktober bekroond is als winnaar van de Trouw Duurzame 100 in de categorie wetenschap en onderwijs, en wordt geroemd om haar verbindende netwerk.

Opvallende resultaten van SustainaBul MBO benchmark

Dit jaar hebben 16 mbo-instellingen meegedaan aan de ranking. Zij vertegenwoordigen 48% van de mbo-studenten. Instellingen beoordeelden elkaar op de onderdelen strategie (integraal), onderwijsvisie, praktijk en bedrijfsvoering.

Integraal: heldere duurzaamheidsstrategie

De hoogste scores zijn behaald op instellingsvisie (84%), waarbij er gekeken wordt naar de instellingsbrede visie op duurzaamheid. De laagste scores zitten bij professionele ontwikkeling, vooral bij niet-onderwijzend personeel (54%) Wel zit hierbij een kleine verbetering (+4%) ten opzichte van vorig jaar.

Onderwijs: visie is er, praktijk volgt

Hoewel de visie op duurzaam onderwijs hoog scoort (73%), blijft de toepassing in het curriculum achter (59%). Dit roept de vraag op: hoe vertaal je een strategische visie naar concrete leeractiviteiten en meetbare resultaten? Ook pedagogiek en didactiek (49%) blijft achter. Wel is er een stijging van 11% in deze laatste categorie, wat duidt op een groeiende aandacht voor duurzame lesmethoden en pedagogisch handelen.

Praktijk: winst te behalen bij stages

De hoogste scores zijn in interne en externe communicatie, wat benadrukt dat instellingen hun duurzame ambities en inspanningen goed uitdragen. De laagste scores zijn voor (I)BPV - Stage en duurzaamheid (43%). Er liggen dus kansen voor een betere integratie van duurzaamheid in stages en praktijkonderwijs.

Bedrijfsvoering: veel op orde maar biodiversiteit verdient meer aandacht

De meeste punten worden behaald op huisvestingsbeleid (71%), waar gevraagd wordt naar plannen, ambities en voorbeelden van duurzame huisvesting met aandacht voor o.a. circulariteit, CO2-neutraliteit, klimaatadaptatie. De laagste scores worden behaald op biodiversiteit (51%), een thema dat vaak minder prioriteit krijgt binnen organisaties.

Giuseppe van der Helm, directeur van Coöperatie Leren voor Morgen, benadrukt de waarde van de SustainaBul benchmark: “We zien dat in het jaarlijkse onderzoeksrapport “Staat van het onderwijs” weinig aandacht is voor de vraag of het onderwijssysteem studenten goed voorbereidt op een duurzame toekomst. Met het lerende netwerk van de SustainaBul MBO en het uitreiken van de jaarlijkse SustainaBul MBO ondersteunen we scholen om deze duurzame verandering in de praktijk te brengen en goede voorbeelden te delen. We feliciteren de winnaars en genomineerden van harte met hun prestaties'.

Ook het aantal practoraten op gebied van duurzaamheid neemt toe

Opvallend is ook dat het aantal practoraten binnen het mbo dat bezig is met duurzame ontwikkeling in de school is gestegen. Op dit moment zijn dat er 35 en 11 in oprichting.

Categorie Koplopers - mbo’s die de meeste punten behalen

1. Albeda; heeft een heldere en integrale visie op duurzaamheid. Met een aanpak per sector en inspirerende initiatieven zoals de Module van de Toekomst laat Albeda zien hoe duurzaamheid in de praktijk vorm krijgt. Daarnaast hebben ze de missie om tot de top van de meest duurzame mbo-scholen te behoren.

2. Yuverta; is vanaf het begin betrokken bij SustainaBul MBO. Hun visie is stevig verankerd in een impactstrategie en monitoring daarvan. Yuverta besteedt veel aandacht aan het meekrijgen en ondersteunen van medewerkers in de transitie. Bovendien is het de enige school die de maximale score heeft behaald op het gebied van training en ondersteuning van docenten bij het inbedden van duurzaamheid in het onderwijs.

3. Noorderpoort; neemt sinds 2020 jaarlijks deel aan SustainaBul MBO en werkt nauw samen met regionale partners om te verduurzamen. Zij vervullen een aanjaagfunctie binnen de regio en zetten een voorbeeld met een vooruitstrevend afvalbeleid, inclusief een eigen visie op grondstoffen. Dit jaar heeft Noorderpoort een enorme groei doorgemaakt en zijn ze voor het eerst in de top 3 beland.

Categorie Versnellers - grootste puntenstijging t.o.v. '23

1. ROC Mondriaan; neemt deel met de scholen Horeca & Facilitaire Dienstverlening en de International Hotel and Management School. Beide scholen streven ernaar om, zowel intern naar andere scholen als extern een bron van inspiratie te zijn. Sinds hun eerste deelname in 2023 hebben ze grote stappen gezet. Deze inzet resulteert in een indrukwekkende stijging waarmee ROC Mondriaan dit jaar de eerste plaats behaalt.

 2: Summa College; heeft op vier vragen in de categorie bedrijfsvoering de maximale score behaald en scoorde als enige instelling maximaal op hun werk om biodiversiteit te verbeteren op hun terreinen. Summa College heeft een enorme groei doorgemaakt en is tweede geworden. Een knappe prestatie aangezien ze pas in 2023 voor het eerst deelnamen. Toen waren zij de aanvoerders in de categorie Kickstarters.

3: ROC Nijmegen; heeft een integrale en een samenhangende aanpak op het gebied van verduurzaming. ROC Nijmegen is bovendien de enige school die de maximale score heeft behaald op de vraag over diversiteit en inclusiviteit.

 Categorie Kickstarters - mbo’s die voor het eerst meedoen

1. ROC van Amsterdam – Flevoland; dit jaar doen ze voor het eerst mee als gehele instelling. Ze blinken uit in hun actieve aanpak om duurzaamheid in de organisatie aan te jagen, met zogeheten "roergangers" onder de medewerkers en een inspirerend voorbeeld is hun Green Office, gerund door studenten.

2. Firda; Een instelling die deelname aan de SustainaBul MBO jaarlijks in hun beleid heeft opgenomen. In januari zullen ze met de resultaten van de SustainaBul langs alle colleges gaan om hun voortgang te bespreken. Ondanks de complexiteit van een recente fusie en de verwachting om "onderaan te bungelen," bewijzen ze het tegendeel door stevig te presteren in de ranglijst van de kickstarters.

3. Gilde Opleidingen; zet sterk in op een integrale aanpak van duurzaamheid. Ze worden door de rankers geroemd om hun voedselbeleid en inkoopbeleid, en tonen een serieuze inzet om studenten actief te bevragen over hun ervaring met duurzaamheid in het onderwijs.

----------------------------------------------

Meer over Leren voor Morgen en de SustainaBul MBO

Leren voor Morgen (LvM) is een coöperatie van organisaties die zich richten op versterking van duurzaamheid in het onderwijs op alle leerlagen. LvM is tevens de opdrachtgever van de SustainaBul MBO; een netwerk van scholen dat ernaar streeft om verdere verduurzaming in het mbo-onderwijs te realiseren. Dit doet zij door kennisdeling en de presentatie van de jaarlijkse SustainaBul MBO benchmark, een ranking voor duurzaamheid in het MBO. Inmiddels zijn er 36 instellingen aangesloten, die samen 87% van de mbo-studenten opleiden. 

Onderzoeksverantwoording SustainaBul MBO benchmark

De beoordeling wordt gedaan door medewerkers en studenten (rankers) van mbo-instellingen. In 2024 hebben 25 rankers, onder wie 4 studenten, in twee rondes de scores beoordeeld. Na de eerste ronde kunnen instellingen extra uitleg of documenten aanleveren. Het team van SustainaBul MBO controleert het gemiddelde van de scores na de tweede ronde, waarna de uitslag wordt vastgesteld. De SustainaBul MBO wordt georganiseerd door Coöperatie Leren voor Morgen en mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

Meer binnen de rubriek Onderwijs