'Toenemende regeldruk jaagt technologiebedrijven de grens over'

20 MRT 2024 10:07 | Mazars
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Kay Pierik

Aanleiding:
Kabinet werkt aan plan om vertrek ASML uit Nederland te voorkomen

Het lijkt erop dat steeds meer technologiebedrijven overwegen hun heil over de grens te zoeken. ASML, een kroonjuweel in de techsector, maakt zich zorgen over het ondernemersklimaat in Nederland. Terecht, want deze staat hevig onder druk. 

Wat onze technologiebedrijven, vooral de scale-ups, nodig hebben, is toegang tot kapitaal, talent en een sterke onderwijsinfrastructuur. Helaas ontbreekt het daar steeds vaker aan. Voorgenomen versoberingen voor expats en het ter discussie stellen van belastingvoordelen jagen bedrijven weg. Dergelijke randvoorwaarden van de Nederlandse overheid concurreren met die van overheden van andere landen.

We hebben buitenlands talent nodig, net zo hard als Nederlands talent, om op de lange termijn te floreren. Kijken we naar Europa enerzijds en China en Amerika anderzijds dan spelen we hier de wedstrijd op een andere manier. En op dit moment lijken we die wedstrijd te verliezen.

Het gaat mij dan ook aan het hart hoe we in Nederland ondernemerschap waarderen. Die waardering is de laatste jaren afgenomen. We hebben een overheid nodig die de technologiesector ondersteunt, consistent is, en betrouwbaarheid uitstraalt. Een overheid die zorgt voor essentiële voorwaarden zoals een goede energie- en transportinfrastructuur, en voor een optimale digitale infrastructuur. Allemaal cruciale zaken voor bedrijven.

In plaats daarvan zie ik een toenemende regel- en belastingdruk die een bloeiend ondernemersklimaat in de weg staat. Als ASML uiteindelijk zou besluiten (deels) Nederland te verlaten, dan verliezen we niet alleen een icoon van innovatie en ontwikkeling, maar ook een essentiële schakel voor veel toeleveranciers. Dat zou een enorme economische impact hebben.

Speciale afspraken met individuele bedrijven zoals ASML kunnen nodig zijn, maar idealiter realiseren we een ondernemersklimaat waar dit niet nodig is. De focus moet liggen op het creëren van een omgeving waarin alle bedrijven kunnen floreren. Met de juiste voorwaarden, hoeven we niet naar noodoplossingen te grijpen. Laten we streven naar een land waar technologiebedrijven zich willen blijven vestigen en groeien, gedreven door een koersvaste en betrouwbare overheid.

Dit is een expertquote op persoonlijke titel en geen uitspraak uit naam van de betreffende organisatie.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen