'Vrouwenquotum moet nu uitgebreid worden'

14 MRT 2024 11:50 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Wouter Scheepens

Aanleiding:
Studie toont nu ook aan: vrouwenquotum werkt en leidt niet tot minder competente bestuurders | de Volkskrant

Hoeveel rapporten, overzichten en ‘dashboards’ zijn er nodig? Het is duidelijk dat wetgeving om meer vrouwen in de raden van commissarissen te benoemen, zijn doel bereikt. En dat een hard quotum beter werkt dan een vrijblijvend streefcijfer. Het CPB-onderzoek toont ook nog eens aan dat het quotum geen enkele invloed heeft op kwalificaties of ervaring. We zien dus dat wetgeving werkt, maar laten we het vooral nog even de tijd geven. Daarom gaat de overheid pas in 2027 evalueren. Maar waarom voeren we beleid dat aantoonbaar werkt niet sneller over meerdere lagen door? 

Dit patroon van een probleem signaleren, maar het nog even tijd geven, zien we in de verduurzaming van onze economie op allerlei fronten terug, niet alleen op diversiteit. Dat blijkt uit onze jaarlijkse Nieuwe Economie index. Deze stijgt met 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023 naar 17,5 procent, de kleinste stijging in vijf jaar. Het laat zien dat de verduurzaming van de economie tegen beleidsgrenzen aanloopt. Het is tijd dat we inzichten en kennis niet blijven bediscussiëren, maar omzetten in gerichte actie die de kracht van onze economie zo snel mogelijk versterkt.

Geen talent is geen excuus. Alle argumenten en alle smoesjes zijn inmiddels wel ontkracht. Dus ga voortvarend aan de slag met het uitbreiden van het quotum. 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid