'Vluchtelingen in gevaar omdat zwemveiligheid niet wordt erkend'

24 MEI 2022 09:46 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hulpdiensten vinden in Hoogeveen overleden persoon in water bij strand aan de Koedijk - Dagblad van het Noorden

De zwemveiligheid van kinderen en volwassenen staat onder druk, en met name van vluchtelingen. De overheid moet dit gevaar erkennen en met de professionals in de zwembranche in gesprek gaan om gezamenlijk het probleem op te lossen. Hiervoor moet de overheid stoppen met de struisvogelpolitiek van nu.

Bij zwemveiligheid wordt eigenlijk direct gedacht aan de allerkleinsten. Er wordt regelmatig gewezen op het belang van zwemlessen voor kinderen en het toezicht van ouders. Wat snel vergeten wordt is dat veel volwassenen ook niet zwemvaardig zijn. Daarbij hebben wij het over alle leeftijden en afkomsten.

In Hoogeveen heeft zich in de nacht van zondag op maandag een drama voltrokken met een volwassen man, een vluchteling. Het hoe en wat zal een raadsel blijven, maar het dramatisch effect is er niet minder om. Mensen moeten meer hun ogen openen voor de gevaren van water.

Er moet vanuit gemeenten meer aandacht besteed worden aan vluchtelingen als het gaat om zwemveiligheid. Het drama dat zich heeft voltrokken in Hoogeveen moet een wake-up call zijn voor andere gemeente en beleidsmakers om in te grijpen. De zwembranche zou hierbij kunnen helpen. Hiervoor moet het probleem wel eerst erkend worden.

Shiva de Winter, voorzitter, NSWZ

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden