'Blijf thuis tijdens code rood voor Eunice'

18 FEB 2022 15:03 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding:   DHL bezorgt vrijdag niet meer in gebieden met code rood Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in code rood-provincies. Volg hoe storm Eunice tekeer gaat in Friesland in ons liveblog | ANP

Een weeralarm, code rood, is de zwaarste waarschuwing die in Nederland bestaat. De meteorologen van Weeronline adviseren om bij code rood alleen op pad te gaan als het strikt noodzakelijk is. Thuisblijven is tijdens de piekuren van storm Eunice dus het devies.

Door de zeer zware windstoten kan gemakkelijk schade ontstaan aan gebouwen en door omvallende bomen. Ook het verkeer zal grote hinder ondervinden. Ga zeker niet met een aanhanger of lege vrachtwagen op pad. Pas extra op bij bruggen, dijken en open vlaktes. Nog beter is het om vanmiddag en vanavond helemaal niet de weg op te gaan. Daarnaast rijden er vanaf 14:00 uur geen treinen meer en wordt grote hinder voor het vliegverkeer verwacht.

In de eerste middaguren begint het te stormen. Langs de westkust is vanaf circa 13:00 uur op veel plaatsen sprake van zuidwesterstorm, 9 Beaufort. Tussen 16:00 en 21:00 uur komt het aan de westkust en rond het IJsselmeer tot een zware zuidwesterstorm, 10 Beaufort. Pal aan zee komen windstoten tussen 120 en 130 km/uur voor. In de kustprovincies waait het stormachtig of is sprake van storm, 8 of 9 Beaufort, met windstoten tussen 100 en 120 km/uur. Dieper landinwaarts is geen sprake van storm. Er waait een harde tot stormachtige wind, maar er kunnen windstoten wel 90 tot 110 km/uur voorkomen.

Eind van de middag en in de avond draait de wind van het zuidwesten naar het westen. Langs de (zuid)westkust en in het zuiden neemt de wind dan wat in kracht af. De noordelijke provincies beleven juist dan het hoogtepunt van storm Eunice. Langs de noordkust is dan enige tijd sprake van zware tot zeer zware storm, windkracht 10 of 11. Pal aan zee zijn zeer zware windstoten tussen 130 en 140 km/uur mogelijk. In het meest extreme scenario piekt de wind naar 150 km/uur.

In Friesland, Groningen, de kop van Overijssel en delen van Drenthe is sprake van storm, windkracht 9, met windstoten tot 120 km/uur. Begin van de nacht begint vanuit het westen ook in het noorden de wind geleidelijk af te nemen.

Jaco van Wezel, meteoroloog, Weeronline

Meer binnen de rubriek Nationaal nieuws