Het Nederlandse bedrijf Carbon-Alert werkt in Colombia aan het oplossen van het wereldwijde CO²-probleem, door het kunstmatig vormen van veen. Met een nieuwe plantensoort kan dit proces volgens de bedenkers extreem worden versneld, wat kan leiden tot de opslag van miljoenen tonnen CO² onder de grond.
Hoe werkt het?
Carbon-Alert plant in Colombia het zogenaamde Juncao-gras. Deze plant, ook wel gigantisch gras genoemd, komt uit de Afrikaanse tropen en werd gemodificeerd in China. Het groeit onder warme omstandigheden zeer snel, tot wel 5 meter in 2 maand. Nog belangrijker: het neemt extreem veel CO² op, ontdekte de Chinese onderzoeker Lei Xuejun, directeur van het Carbon Cycle Research Center aan de Central South University of Forestry and Technologie in Hunan. Carbon-Alert wil de plant gedeeltelijk vloeibaar maken en injecteren onder het grondwater. Hierdoor verdwijnt alle CO² die de plant uit de lucht haalde in de grond. Een versnelde vorm van veenvorming, zoals de Aarde het al 200 miljoen jaar doet.
Tropische innovatie
Carbon-Alert start haar project met 4000 Hectare grond in Colombia. Dit heeft een belangrijke reden: het gigantisch gras heeft een nachttemperatuur van minimaal 20 graden nodig. Dat maakt het een enorm kans voor innovatie in tropische gebieden. Op de locatie zouden bomen worden geplant, die op lange termijn zo’n 0,5 à 1 ton wortelkoolstof in de bodem zouden opslaan. Het gigantische gras neemt echter zo’n 200 à 300 keer meer CO² op, blijkt uit onderzoek van Lei Xuejun*. De plant draagt bovendien geen zaden en is daardoor niet invasief.
Wat levert het op?
Carbon-Alert berekende dat 1 miljoen km² gras de volledige wereldwijde CO²-uitstoot compenseert**. ‘Een gebied zo groot als half Europa’, legt initiatiefnemer Jacobus van Merksteijn uit. ‘Een enorme oppervlakte, maar ook een natuurlijk alternatief voor alle zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s ter wereld. Het proces zorgt voor CO²-opslag, maar kan ook bijdragen aan het vruchtbaar maken van woestijngebieden, de productie van biomassa, bio-ethanol en groen plastic en het compenseren van olie, kolen en gas.’
CO²-certificaten
De geïnjecteerde CO² wordt gezien als zogenaamde CO²- SINK, dat kan worden omgezet worden in Certificaten. Deze kunnen worden aangeschaft door bedrijven om hun uitstoot te compenseren. Nederland verkoopt momenteel voor ongeveer €1 miljard aan CO²-certificaten, zonder tegenprestatie. Door de opslag van het gigantisch gras in de tropische gebieden om te zetten in certificaten zijn we in staat deze bedragen werkelijk om te zetten in waardevolle CO²-reductie. Dat levert inkomsten op voor overheden en kansen voor het bedrijfsleven.
Over het project
Carbon-Alert is opgericht door ondernemer Jacobus van Merksteijn en heeft als doel om mondiaal het klimaatprobleem effectief aan te pakken door gebruik te maken van de kracht van de natuur. Albert van den Berg, directeur van het nano-instituut MESA+ aan de Universiteit Twente, dat deel uitmaakt van een consortium dat op zoek is naar oplossingen voor het CO²-probleem, zegt: ‘Van Merksteijns plan voor negatieve-emissietechnologie is de moeite van het bestuderen waard. We moeten de berekeningen controleren, maar het plan is in elk geval een originele gedachte. Het zou een optie kunnen zijn.’
Partners
Carbon-Alert werkt samen met partners als het Zwitserse aXedras en meerdere investeerders waaronder VerdorCapital. Het gehele proces wordt uitgevoerd volgens internationaal erkende standaarden als UNFCCC-CDM, VCS en Gold Standard en gecontroleerd en geverifieerd door onafhankelijke externe organisaties.
*Bron: (bron: http://www.china.org.cn/environment/2015-12/02/content_37212397.htm)
** Bron berekening in presentatie op https://carbon-alert.com/
Dit is een origineel bericht van Carbon-Alert