'Cybersecurity: Ook in transport en logistiek is mens vaak zwakste schakel'

03 FEB 2022 16:57 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Santosh Sharman, Kiwa, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Transport Online - 'Transport- en logistieksector interessant doelwit voor cybercriminelen'

De transport- en logistieksector digitaliseert steeds verder en wordt dus een interessant doelwit voor cybercriminelen. Volgens ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft meer dan veertig procent van de logistiekbedrijven al eens te maken gehad met cybercriminaliteit.

Cyberveiligheid moet worden gezien als een keten. Deze schakels van deze keten bestaan uit: processen, mensen en technologieën. Om cyberveiligheid optimaal in te richten, moet gekeken worden naar de gehele keten. Ook bij cyberveiligheid is een keten immers zo sterk als zijn zwaktste schakel. Die zwakste schakel is in vrijwel elke cybersecurity-keten de mens.

Op de volgende manieren kunnen bedrijven de menselijke schakel sterker maken:

  • Zorg ervoor dat medewerkers beschikken over de kennis die nodig is om zowel opzettelijke als onopzettelijke cybergevaren te herkennen. Trainingen, challenges, en incentives zijn hierbij handige tools.
  • Je kunt ook het ‘zero trust‘-principe hanteren. Dus: vertrouw niets, verifieer alles. Het kost wellicht wat extra moeite om bijvoorbeeld de afzender van mails of de legitimiteit van een document te checken, maar het kan veel ellende voorkomen.
  • Zorg voor regelmatige controle op menselijke handelingen door de gehele keten heen. Dit kan bijvoorbeeld door een security audit uit te laten voeren. Toegang tot informatie, interacties tussen partijen, plekken waar mensen inloggen, de manier waarop informatie wordt opgeslagen: het zijn allemaal acties waarbij mensen betrokken zijn en waar het dus regelmatig fout gaat.

Cybergevaren bevinden zich in de kleinste hoekjes. Om ze, op tijd, te kunnen ontdekken moeten mensen kunnen beschikken over de juiste tools, kennis, houvast en verificatiemiddelen.

Santosh Sharman is Product Manager IoT Security bij Kiwa.

Meer binnen de rubriek Transport