'Behandelaars voor patiënten met huidkanker werken steeds slimmer samen'

02 FEB 2022 09:54 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Djura Piersma, Medisch Spectrum Twente, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wereldkankerdag 2022 - Kanker raakt iedereen. Jou dus ook | ANP

Vrijdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Deze dag is bedoeld om bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen.

De standaardzorg voor patiënten met gevorderd en uitgezaaid melanoom (huidkanker) is volop in ontwikkeling. Er wordt steeds meer samengewerkt, op regionaal gebied en landelijk. Tussen behandelaars onderling is er meer samenwerking, en tussen algemene ziekenhuizen en academische ziekenhuizen.

Daarnaast worden de verschillende vormen van systemische behandeling - behandeling die het hele lichaam bereikt - steeds slimmer en op de juiste momenten ingezet. Bovendien is er meer samenspel van de juiste diagnostiek, verschillende stappen in de chirurgische behandelingen, bestraling van uitzaaiingen en systeemtherapie.

Het streven is naar continue vooruitgang in de zorg en in de uitkomsten voor melanoom-patiënten. Ik denk dat patiënten het ook steeds vaker als ziekenhuis-overstijgende ketenzorg zien, althans ik hoop het.

Djura Piersma is internist-oncoloog bij Medisch Spectrum Twente.

Meer binnen de rubriek Gezondheid