'Meer dan helft van zzp'ers kunnen huidig werkaanbod niet aan'

16 NOV 2021 10:49 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Casper Zwart, Knab, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Veel banen, weinig werklozen: krapte arbeidsmarkt neemt weer toe | ANP

De huidige krapte op de arbeidsmarkt is ook te merken onder zzp'ers. 6 op de 10 zzp'ers geven aan dat ze meer werk aangeboden krijgen dan dat ze kunnen leveren. 17% van de zzp'ers heeft sinds deze zomer het (uur)tarief verhoogd. Nog eens 23% is van plan dit in de komende drie maanden te doen. De tariefverhoging bedraagt gemiddeld 11%.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 1.000 zakelijke klanten.

De meeste zzp'ers (60%) verhogen hun tarieven dus niet, ondanks het grote werkaanbod. 36% geeft aan de tarieven niet te verhogen omdat ze dat niet willen doen bij hun vaste opdrachtgever. 20% heeft geen specifieke reden om niet te verhogen. Slechts 9% is bang dat ze minder opdrachten krijgen als ze hun tarieven verhogen.

In de bouw is het werkaanbod het grootst. 74% van de zzp'ers in die branche zegt het huidige werkaanbod niet bij te kunnen benen. In de cultuursector merken ondernemers het minst van de toenemende vraag, al krijgt ook 35% van die groep meer opdrachtverzoeken dan ze kunnen aannemen.

Casper Zwart is opiniepeilier van het Knab ondernemerspanel.

Meer binnen de rubriek Bedrijven, beheer en industrie