'Bewegingsarmoede verminderen begint bij kinderen'

01 OKT 2021 14:22 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Noor Willemsen, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Harde woorden van Jac Orie zetten Tweede Kamer in beweging | Sport | Telegraaf.nl | ANP

“De druk op de gezondheid neemt hard toe door bewegingsarmoede”, stelde Jac Orie eerder deze week. Ook het Sportakkoord bevestigt deze trend: de bewegingsvaardigheden van kinderen zijn de laatste decennia achteruit gegaan. Deze trend kan worden gekeerd door juist al op jonge leeftijd gezonde beweeggewoonten aan te leren.

Al op jonge leeftijd is er een relatie tussen beweeggedrag en gezondheid. Kinderen die op jonge leeftijd weinig bewegen, bewegen op latere leeftijd ook te weinig en hebben daarmee een grotere kans op chronische aandoeningen zoals overgewicht en diabetes. Deze kinderen zouden namelijk op latere leeftijd hun beweeggedrag moeten veranderen, wat een stuk lastiger is dan wanneer gezonde gewoonten op jonge leeftijd aangeleerd zouden zijn.

Een kind dat op jonge leeftijd veel beweegt, ontwikkelt verschillende motorische vaardigheden. Dit maakt bewegen makkelijker en leidt tot meer zelfvertrouwen. Gecombineerd zorgen deze twee effecten voor meer plezier in bewegen. Essentieel, want plezier is de belangrijkste voorspeller voor het ontwikkelen van beweeggewoonten. Het is daarom van groot belang om kinderen juist op jonge leeftijd te stimuleren om veel en gevarieerd te bewegen. Dit kan door veel beweging in de dag te brengen en kinderen te laten oefenen met verschillende bewegingen zoals rennen, balanceren en stoeien. Zo kun je bewegingsarmoede op een laagdrempelige manier voorkomen.

Noor Willemsen is specialist beweegstimulering, beweegrichtlijnen en gedragsverandering bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Sport - andere