Jacoba van Tongeren was de enige vrouw in de top van het Amsterdamse verzet. Zij redde tijdens WO II, samen met de door haar opgerichte GROEP 2000, het leven van duizenden mensen.
Het door Fabio Pravisani gemaakte standbeeld wordt geplaatst schuin tegenover het woonhuis van Jacoba van Tongeren: Antillenstraat 45-1, Amsterdam De Baarsjes. Op een informatiebord staan de namen van de leden van Groep 2000. De nabijgelegen openbare basisschool Corantijn heeft het beeld geadopteerd. De school zal elk jaar op 4 mei met leerlingen en buurtbewoners stilstaan bij dit monument tegen racisme en discriminatie.
Al in 1940 richtte Jacoba van Tongeren een verzetsgroep op. Met gevaar voor eigen leven zorgde zij samen met de leden van GROEP 2000 voor schuiladressen, voedselbonnen, persoonsbewijzen en medische hulp aan zo’n 4500 onderduikers. Voor het vervoeren van voedselbonnen was een speciaal Bonnenvest gemaakt. Hierin vervoerde Jacoba wel 5000 voedselbonnen. Dit bezorgde haar de bijnaam ‘De Bonnenkoningin’.
De circa 150 leden van GROEP 2000 kenden elkaar niet bij naam, maar bij nummer. Vanwege geheimhouding bedacht Jacoba een speciale code. In plaats van namen en adressen gebruikte Groep 2000 cijfercodes waardoor vrijwel iedereen de oorlog overleefde. Ook haar woonadres, Antillenstraat 45-1 is niet door de nazi’s ontdekt.
Tot 2014 was Jacoba onbekend, maar haar neef Paul van Tongeren vond haar memoires en schreef op basis daarvan het boek ‘Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van groep 2000 (1940-1945)’ dat in 2015 verscheen en intussen aan de 6e druk toe is. Op 4 mei 2021 zond de NOS de documentaire ‘Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet’ over haar uit.
Onthulling op zondag 10 oktober 2021, 14:00 uur Locatie: Pleintje tegenover Antillenstraat 45-1 te Amsterdam. Aan het programma werken mee: Paul van Tongeren, Job Cohen (voorzitter Amsterdams 4 & 5 Mei Comité), Karel Baracs (Stadsverteller van Amsterdam), Fenna Ulichki (voorzitter Stadsdeel De Baarsjes) en leerlingen van de O.B.S. Corantijn.
Eind september speelt Karel Baracs voorstellingen van “De Bonnenkoningin” voor leerlingen van de O.B.S. Corantijn en 5 oktober ’s avonds voor buurtbewoners in de Augustinuskerk, Postjesweg.
Dit is een origineel bericht van Stichting Jacoba van Tongeren