Conferentie over de oorlog in Jemen: focus op de positie van vrouwen

30 NOV 2021 15:56 | Cordaid

Het is de grootste humanitaire crisis ter wereld: de oorlog in Jemen. Sinds het conflict in 2015 ernstig is geëscaleerd, hebben 21 miljoen mensen dringend hulp nodig, in de vorm van voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg.

Hoe moet het verder in dit verscheurde land op de zuidelijkste punt van het Arabisch schiereiland? En wat kan de internationale gemeenschap hierin betekenen?

Om antwoord te geven op deze en andere vragen, organiseert Cordaid, in samenwerking met Jemenitische partnerorganisaties Family Counseling and Development Foundation (FCDF) en Yamaan Foundation, 2 december een conferentie over Jemen in de The Hague Humanity Hub. De bijeenkomst heeft als titel: Conference on Yemen: going beyond humanitarian assistance.

De positie van vrouwen in de Jemenitische oorlog

Het doel van het evenement is aandacht vragen voor de politieke en humanitaire situatie in het land, dat nu voor een groot deel in handen is van de Houthi-beweging. Experts, donoren, journalisten en beleidsmakers zullen zich onder andere buigen over het hoofdthema van de conferentie: de positie van vrouwen in de Jemenitische oorlog.

Vrouwen en kinderen lijden namelijk het meest onder de gevolgen van een oorlog en kunnen vaak geen beroep doen op essentiële gezondheidszorg, zoals traumaverwerking of zorg tijdens de zwangerschap of bij de bevalling.

Vrouwen spelen daarnaast ook een onmisbare rol in de oplossing voor het conflict. Een sterkere positie voor vrouwen, zorgt direct voor een veiligere samenleving, is het uitgangspunt.

Jemenitische vrouw met een brochure van een zorginstelling. Jaren van oorlog hebben de gezondheidszorg in Jemen ernstige schade toegebracht. Beeld: Yamaan Foundation

"Jemen verdient onze aandacht", zegt Sam Geus, organisator van de bijeenkomst. "De noden zijn er gigantisch. Daarnaast is het conflict ontzettend ingewikkeld. Als we effectief hulp willen verlenen, zullen we de context in Jemen beter moeten begrijpen. Daar zal deze conferentie bij helpen."

Het programma

In de plenaire zaal zal Jemenexpert Laila al-Zwaini een overzicht schetsen van het ingewikkelde conflict en wat dat betekent voor de vrouwelijke bevolking. De ambassadeur voor Nederland in Jemen zal spreken over het internationale beleid en de oprichters en voorzitters van Yamaan en FCDF komen uitgebreid aan het woord, waarbij Bilqis Jubari (FCDF) het belang van psychosociale zorg in tijden van oorlog zal benadrukken.

Daarnaast zijn er ook twee workshops over het belang van geestelijke en seksuele gezondheidszorg en zullen verschillende Jemenitische artiesten zorgen voor een kunstzinnige aankleding van de conferentieruimtes.

Cordaid in Jemen

Sinds 2018 werkt Cordaid via enkele lokale partnerorganisaties in Jemen aan noodhulp en gezondheidszorg, met in de noordelijke provincie Damar een groot programma voor moeder- en kindzorg.

In de hoofdstad ondersteunt Cordaid via partner FCDF ook mensen met psychosociale zorg. In vier klinieken worden medewerkers getraind psychologische problemen te herkennen. Ook worden er vrijwilligers opgeleid om mensen in psychische nood op te sporen en, indien nodig, door te verwijzen.

Verder zorgen Cordaid en de partners voor noodhulp, waaronder voedsel, water, hygiëne, onderdak en financiële steun. Ook werken de organisaties aan coronapreventie.

Conference on Yemen: going beyond humanitarian assistance Locatie: The Hague Humanity Hub Fluwelen Burgwal 58, 2511 CJ Den Haag Datum en tijd: 2 december 09:00 - 15:00 uur Vanwege de aangescherpte regels ter bestrijding van het coronavirus zal het evenement vooral online plaatsvinden naast een beperkt aantal plaatsen in de conferentiezaal zelf. Ben je geïnteresseerd en zou je de bijeenkomst graag willen bijwonen? Aanmelden kan nog tot woensdag 18:00 uur. Stuur dan graag ter bevestiging een bericht met je naam en contactgegevens naar sam.geus@cordaid.org.

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten