'Toekenning rechten ernstig vervuilde Spaanse binnenzee biedt hoop voor rivier de Maas'

08 APR 2022 13:28 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Noï Boesten, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Het stroomgebied Mar Menor bij Murcia in Spanje is het eerste ecosysteem in Europa dat eigen rechten krijgt, nog voor de Waddenzee.

De Mar Menor in Spanje is het eerste ernstig vervuilde water in Europa dat rechten krijgt. Spanje heeft besloten van de binnenzee een rechtspersoon te maken, wat betekent dat vertegenwoordigers voor de Mar Menor naar de rechtbank kunnen stappen om af te dwingen dat het ecosysteem beter beschermd wordt. Dit is geweldig nieuws. We hopen dat Nederland heel snel gaat volgen en hetzelfde besluit neemt voor de zwaar vervuilde Maas.

Net als in de Spaanse binnenzee Mar Menor is de situatie rondom de Maas nijpend. En dat was voor een heleboel organisaties, die vertegenwoordigd zijn in de Maas Cleanup, waaronder IVN Natuureducatie, reden om vorige week een petitie aan de Tweede Kamer aan te bieden. De Maas moet ook rechtspersoonlijkheid krijgen. Alleen op zo’n manier kunnen we ervoor zorgen dat de rivier weer gezond wordt.

230.000 kilo afval

De Maas is de meest vervuilde rivier van ons land. Vorig jaar werd langs de Maas maar liefst 230.000 kilo afval opgeruimd en dat is alleen het afval dat op de oevers terechtkomt. Bedenk eens wat er allemaal in het water ligt: ons hele ecosysteem raakt vervuild, dieren krijgen het binnen en uiteindelijk komt het doodleuk op ons eigen bordje terecht.

Per 100 meter Maasoever werden vorig gemiddeld 1000 stuks afval gevonden. Dat is echt niet normaal meer. Consumenten zijn slordig en de regelgeving is gewoonweg niet streng genoeg. Het is bizar wat bedrijventerreinen legaal mogen lozen. Daarom moet de petitie ‘Maas in de Wet’ zo snel mogelijk door de Kamer worden aangenomen. Zo kan de Maas opkomen voor haar recht om vrij van zwerfafval en andere vervuiling te stromen. Uiteindelijk is dit belangrijk voor de gezondheid van alles wat leeft.

Noï Boesten is projectleider van IVN Natuureducatie.

Meer binnen de rubriek Zeevervuiling