Start bouw Nationaal Holocaust Namenmonument

13 JUL 2017 20:06 | Nederlands Auschwitz Comité

Persbericht

Amsterdam, 13 juli 2017

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Start bouw Nationaal Holocaust Namenmonument

Met het produceren van circa 130.000 bakstenen door baksteenfabrikant Rodruza is de realisatie van het Nationaal Holocaust Namenmonument op 13 juli definitief van start gegaan. Sinds de presentatie in december 2016 van de plannen door architect Daniel Libeskind, is er achter de schermen door een team van architecten en specialisten hard gewerkt aan de verdere uitwerking van het ontwerp. Een belangrijk onderdeel daarvan was de ontwikkeling van een speciale baksteen (kleur, maat en samenstelling). Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met baksteenfabrikant Rodruza, die eerder al had aangegeven de productie voor haar rekening te willen nemen. 

De productie neemt enkele weken in beslag, van klei tot volledig afgewerkte baksteen. Vervolgens zullen de stenen elk individueel worden gegraveerd. Op dit moment wordt door ECN in Petten onderzocht welke methode daarvoor het meest geschikt is. De verwachting is dat er in de tweede helft van dit jaar gestart kan worden met het aanbrengen op de bakstenen van de meer dan 102.000 namen, geboortedata en de leeftijd bij overlijden, van de in de Holocaust vermoorde Nederlandse Joden, Roma en Sinti. Met de bouw op locatie zal - volgens de nu geldende planning - begin 2018 begonnen worden.

Namenlijst

De lijst met namen waarvan het Nederlands Auschwitz Comité gebruik zal maken is onlangs definitief gereedgekomen in nauwe samenwerking met het Joods Historisch Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Oorlogsgravenstichting.

Volgende fasen

Parallel aan de productie van de bakstenen en het graveren wordt onder andere verder gewerkt aan de technische details van het ontwerp, bouwrijp maken van de locatie, productie van de roestvaststalen elementen, et cetera.

Financiering

Van de totale begroting van circa 7 miljoen euro is nu ongeveer 50% gerealiseerd. Het Auschwitz Comité is voor de overige financiering vergevorderd in gesprek met diverse vertegenwoordigers van het Nederlands bedrijfsleven, alsmede met enkele belangrijke fondsen. Daarnaast zijn er steeds meer gemeenten die bijdragen. Ook is het nog steeds mogelijk om via de website www.namenmonument.nl namen te adopteren.

fotografie: Marcel Molle

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ACHTERGRONDINFORMATIE

Het Nationaal Holocaust Namenmonument wordt het eerste gedenkteken met al de namen van de 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. Het komt te staan aan de Weesperstraat, ter hoogte van de Hermitage en Protestantse Diakonie, en in de nabijheid van belangrijke Joodse culturele instituties als de Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum. Het monument omvat vier Hebreeuwse letters die samen het woord Lezecher vormen dat ‘In herinnering aan’ betekent. Als bezoekers de gedenkplaats binnenkomen treden zij een labyrint van gangen tegemoet met aan beide zijden twee meter hoge bakstenen muren die de boodschap ‘In herinnering aan’ dragen. Op elk van de 102.000 stenen wordt een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd, zodanig dat de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn. De muren met namen dragen vier objecten van spiegelend roestvrijstaal.

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft Rijnboutt geselecteerd als coördinerend en uitvoerend architect. Gezamenlijk met adviseurs en specialisten werken zij het ontwerp van Libeskind uit voor de benodigde vergunningen en realisatie. In dit traject blijft Libeskind de hoofdontwerper. Rijnboutt is zeer verheugd om mee te mogen werken aan dit belangrijke monument.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft zich achter de plannen van het Nationaal Holocaust Namenmonument gesteld. Zijn bureau zal als onafhankelijke adviseur het Nederlands Auschwitz Comité en het ontwerpteam van advies voorzien over de verdere uitwerking.

De oplevering van de bouw van het Nationale Holocaust Namenmonument staat gepland in de tweede helft 2018. Over de totstandkoming van het monument zal bij uitgeverij Boom een boek verschijnen van de hand van journalist Wim de Wagt. Omroep Max zal een 50 minuten durende documentaire uitzenden van regisseur Deborah van der Starre.

Quotes Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité.

“Voor nabestaanden is het van onschatbare waarde een plaats te hebben waar zij hun familieleden kunnen herdenken. Zo worden de namen van de slachtoffers van de Holocaust aan de vergetelheid onttrokken. Het monument heeft bovendien de functie van trait d’union tussen verleden, heden en vooral toekomst.”

“Herdenken is niet alleen voor hen die zich de oorlog kunnen herinneren. Het is juist ook voor hen die de oorlog niet hebben meegemaakt. Voor de kinderen van hen die het meemaakten, voor hun kleinkinderen en voor de volgende generaties. Bovendien draagt het monument bij aan het historisch besef waar oorlogen toe kunnen leiden en vormt het een aansporing voor reflectie en educatie over de Tweede Wereldoorlog.

Quotes Daniel Libeskind 

“Van alle West-Europese landen verloor Nederland procentueel gezien het grootste deel van zijn Joodse bevolking als gevolg van de Holocaust. Het Namenmonument zal het eerste zijn met alle namen van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Als een kind van overlevenden van de Holocaust, was het voor mij enorm belangrijk om een bijdrage te leveren aan dit betekenisvolle project. Ik hoop dat het monument voor de inwoners van Nederland en daarbuiten een gedenkplaats voor bezinning en reflectie zal zijn”, aldus Daniel Libeskind.

Over de locatie Weesperstraat 

De locatie aan de Weesperstraat is gelegen in de oostelijke binnenstad van Amsterdam, dichtbij het Jonas Daniël Meijerplein, aan de rand van de Plantage- en Weesperbuurt. De geschiedenis van deze buurt is sterk verbonden met de geschiedenis van het Amsterdamse Jodendom. Op loopafstand van deze locatie bevinden zich monumenten en bijzondere gebouwen die elk op een eigen manier een onderdeel van de Joodse geschiedenis belichten. De Weesperstraat was voor de Tweede Wereldoorlog nagenoeg honderd procent Joods bewoond.

Over het Nederlands Auschwitz Comité

Drie woorden, ‘Nooit meer Auschwitz’, geven kernachtig weer waar het Nederlands Auschwitz Comité voor staat. Wat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz en andere vernietigingskampen is gebeurd, mag zich nooit meer herhalen. Daarom is het zo belangrijk die gruwelijke gebeurtenissen te blijven herdenken en de kennis daarover door te geven aan volgende generaties. En om waakzaam te zijn tegen discriminatie en grove schendingen van mensenrechten.

Sinds de oprichting in 1956 streeft het Auschwitz Comité met veel energie deze doelen na. De jaarlijkse Nationale Holocaustherdenking, de Nooit Meer Auschwitz-lezing en de reizen naar de voormalige vernietigingskampen in Polen zijn enkele voorbeelden van de vele activiteiten die het comité ontplooit. Aan de lezing is de Nooit Meer Auschwitz Award verbonden, vernoemd naar oprichtster en erevoorzitter Annetje Fels-Kupferschmidt. Enkele winnaars van deze award waren Simone Veil, Jorge Semprún, Daniel Libeskind, Beate Klarsfeld, Roméo Dellaire en Timothy Snyder. www.auschwitz.nl

Over Studio Libeskind

Studio Libeskind is een internationaal architectenbureau met een hoofdkantoor in New York City. De Studio is betrokken bij het ontwerpen en realiseren van een divers scala aan stedelijke, culturele en commerciële projecten, op internationaal niveau. De studio heeft gebouwen ontworpen die variëren van musea & concertzalen tot congrescentra, universiteiten, hotels, winkelcentra en woontorens.

Daniel Libeskind en zijn partner Nina Libeskind vestigden Studio Daniel Libeskind in Berlijn, in 1989 nadat het de competitie om het Joods Museum Berlijn te bouwen, had gewonnen. In februari 2003, verhuisde het hoofdkantoor van Berlijn naar New York City, waar Studio Daniel Libeskind was geselecteerd om mede het masterplan voor de herontwikkeling van het World Trade Center te ontwikkelen. www.libeskind.com

Over Rijnboutt

Rijnboutt ontwerpt en adviseert in de volledige breedte van de ruimtelijke opgave. We werken op alle schaalniveaus, van interieur tot openbare ruimte, van gebouw tot stedelijk project. Wij maken de complexe stedelijke vraagstukken van de toekomst doelgericht eenvoudig en overzichtelijk. Door een integraal oplossingsgericht proces weten we snel in een open samenwerking tot uitgesproken resultaat te komen. Rijnboutt werkt met een multidisciplinair team van ruim 85 mensen. Door engagement, kennis en ervaring is Rijnboutt in staat om mensen te binden en talent te stapelen. 

Architectuur, Stedenbouw, Landschap en Strategie: www.rijnboutt.nl

Over Rodruza

Onder de Nederlandse baksteenfabrikanten neemt het familiebedrijf Rodruza een speciale positie in. Als een van de grote producenten van metselbaksteen en straatbaksteen is het bedrijf in staat de opdrachtgever te laten kiezen uit een breed assortiment. Het leveringsprogramma heeft zich ontwikkeld vanuit een langdurige ervaring, gekoppeld aan de nieuwste technologische inzichten.

www.rodruza.nl

-------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, 

06 54 606 290  /  info@auschwitz.nl

of met bureau Yardmen,

Fedde Schouten, 06 51 952 340  /  fedde@yardmen.nl

Willem Blanken, 06 51 953 461  /  willem@yardmen.nl

N E D E R L A N D S  A U S C H W I T Z  C O M I T é

Postbus 74131 • 1070 BC Amsterdam

www.auschwitz.nl 

www.namenmonument.nl

 

Meer binnen deze rubriek