Anticimex, specialist in onder andere ongediertepreventie- en beheersing, zwambestrijding en voedselveiligheid en hygiëne, heeft de afgelopen drie maanden meer dan 140 ratten gevangen in meerdere straten in Hengelo (Overijssel). Dit dankzij de effectieve Smart Rioleringsvallen, die op andere plaatsen in het land ook al tot prima resultaten leidden. Bewoners uit de betrokken straten halen opgelucht adem. De overlast is op die bewuste plek met succes teruggedrongen.
Op dinsdag 18 juli werden zeven rioolvallen in de Geraniumstraat, de Irisstraat en Rozenstraat geplaatst door medewerkers van Anticimex. Inmiddels zijn drie vallen daarvan verhuisd naar de Asterstraat, maar dat tweede project loopt nog. Inmiddels zijn daar ook al tientallen ratten (stand week 42) gevangen.
Sander Lenters, Teamleider Beheer Openbare Ruimte Civiel van opdrachtgever Twente Milieu, blikt terug op de pilot. “We zijn tevreden over het resultaat. Het is een mooi systeem. Eenmaal geplaatst in het riool doet de Smart Rioleringsval zijn werk. Een van de sterke punten is dat ratten in het hoofdrioolstelsel worden gevangen, voordat ze bij de burger in tuinen en/of woningen terechtkomen. Ze betreden niet de woonwijk zelf. Dit draagt bij aan een oplossing op de langere termijn. De overlast is duidelijk afgenomen, want er zijn geen meldingen uit die straten meer binnengekomen.”
Een bewoner uit de Geraniumstraat over de aanpak: “Wij hadden al drie jaar last van ratten. Zowel rond als in de woning. Dat leidde zelfs tot verminderd woongenot. Een onwenselijke situatie. Na meerdere pogingen door andere partijen om de overlast terug te dringen, waren wij de wanhoop nabij. Als je ratten overal aan hoort en ziet knagen leidt dat tot onrust en spanning. Totdat deze zomer de vallen door Anticimex werden geplaatst. Verder is het fijn dat een medewerker van Anticimex de werking van de val heeft uitgelegd. Indrukwekkend. We hopen nu dat de rust eindelijk terugkeert.”
Anticimex zoekt voortdurend naar innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen om problemen met knaagdieren te voorkomen. Zeker nu deze week wederom blijkt dat het toenemende rattenprobleem een actueel onderwerp is door de afschaffing van buitengebruik van gif. Account Manager Rando Kromkamp namens Anticimex: “Vanuit de Geraniumstraat kwamen veel meldingen van bewoners over bruine ratten bij Twente Milieu binnen. Vervolgens is onze hulp ingeroepen en zijn de Smart Rioleringsvallen geplaatst. De kracht van de digitale val is dat ratten worden weggevangen bij de bron, namelijk het hoofdriool. Ratten zijn slimme dieren en laten zich niet zomaar strikken door een klapval of vangkooi.”
De val werkt met behulp van sensortechnologie en geeft feedback vanuit het riool wanneer een vangst heeft plaatsgevonden. Dat is de unieke werking van de val van Anticimex. Bovendien is het daardoor een duurzame manier van bestrijding. “Onze lokale bestrijdingstechnici worden zo voorzien van informatie over de status, vangst en de werking van de val. Er vindt hierdoor 24/7 monitoring plaats die voor zowel Anticimex als de klant registreert hoeveel vangsten er zijn”, aldus Rando Kromkamp. “Kennis delen over plaagdieren en bewoners informeren over preventie vinden wij zeer belangrijk. Daarom waren wij eind september aanwezig tijdens de Open Dag van Twente Milieu.” Anticimex betrekt zoveel als mogelijk de bewoners bij het vangstproces, want alles begint met preventie.
Anticimex heeft de Smart rioleringsvallen inmiddels in meerdere gemeenten met succes ingezet. Zo verhielp Anticimex in 2016 al rattenoverlast in een straat in Heelsum (gemeente Renkum) en dit jaar in Sittard-Geleen. Daar werden honderden ratten gevangen.
Dit is een origineel bericht van Anticimex
Ga naar alle berichten van deze organisatie.