Cosun en Oost NL investeren samen in foodtech scale-up Revyve in Wageningen

02 MEI 2023 12:00 | Royal Cosun

Cosun en Oost NL investeren samen €8 miljoen in foodtech scale-up revyve in Wageningen om de ontwikkeling en productie van duurzame, upcycled en lokale ingrediënten vanuit co-producten uit de voedingsmiddelenindustrie te stimuleren.

Upcycled ingrediënten 

Revyve – de innovatieve Wageningse foodtech scale-up – gebruikt gepatenteerde technologie om eiwit- en vezelingrediënten te produceren vanuit biergist, een zijstroom van bierbrouwerijen. Deze geüpcyclede ingrediënten hebben een lage CO2-voetafdruk en kunnen dierlijke eiwitten en E-nummers (zoals methylcellulose) vervangen. Vanwege de grote veelzijdigheid en hoge functionaliteit kunnen deze ingrediënten gebruikt worden in verschillende soorten voedsel, zoals vleesvervangers, pasta, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar. “Tot nu toe waren voedselproducenten afhankelijk van dierlijke ingrediënten en E-nummers om textuur te creëren in veel vleesvervangende producten. Binnen revyve is er een uniek proces ontwikkeld, waardoor er hoogwaardige functionele ingrediënten geproduceerd kunnen worden uit biergist. Deze ingrediënten hebben een sterke gelerende en emulgerende werking, waardoor we een duurzamer, aantrekkelijker en meer ‘clean-label’ (geen E-nummers meer op het etiket) alternatief kunnen bieden voor voedselproducenten. We zijn zeer verheugd over onze samenwerking met Oost NL en Cosun Protein en kijken er naar uit om samen met hen te werken aan een beter en duurzamer voedselsysteem”, zegt Cedric Verstraeten, CEO van revyve. 

Strategische samenwerking 

De upcycled ingrediënten van revyve dragen sterk bij aan de vermindering van de CO2-voetafdruk van voedselproductie en bieden een clean label-oplossing voor voedingsproducenten. Dit sluit nauw aan bij de ambities van de Unlock25-strategie van Cosun, gericht op substantiële groei in groene en gezondheid-bevorderende ingrediënten, het opwaarderen van co-producten en het bouwen van een toekomstbestendige en duurzame voedselketen. Thijs Bosch, directeur Cosun Protein: “Deze investering past volledig in de strategie en duurzaamheidsagenda van Cosun en onze ambities op het gebied van alternatieve eiwitten. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met revyve verder te verdiepen en om onze kennis en expertise als producent van plantaardig eiwit en andere functionele ingrediënten in te zetten, zodat we samen duurzame ingrediënten voor de toekomst kunnen creëren.” 

Voedsel-ecosysteem Wageningen 

Oost NL investeert vanuit het Perspectieffonds Gelderland (PFG), een fonds van de provincie Gelderland, dat zich richt op het versnellen en versterken van de innovatiekracht van grote maatschappelijke uitdagingen zoals energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit, bereikbaarheid, economisch vestigingsklimaat en woon- en leefklimaat. Oscar Elderink, investment manager Perspectieffonds Gelderland bij Oost NL benadrukt de positieve impact van revyve's innovatieve technologie en de belangrijke rol die Wageningen University & Research en het omliggende ecosysteem spelen bij voedselinnovaties. "Het Wageningse ecosysteem is een hotspot voor voedselinnovatie op weg naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. We zijn trots dat revyve met de investering vanuit Perspectieffonds Gelderland stappen kan zetten in de ontwikkeling en productie van duurzame en lokale voedselingrediënten.”

Over revyve  Revyve gebruikt natuurlijke micro-organismen om dierproefvrije voedselingrediënten te produceren en heeft een eigen, mild en schaalbaar proces ontwikkeld om unieke ingrediënten uit microbiële biomassa, zoals biergist, te winnen. Voor meer informatie bezoek www.revyve.bio Over Oost NL  Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Overijssel en Gelderland versterken wij de regionale economie. Dit doen we door met publiek geld te investeren in ondernemers in Oost-Nederland. Naast deze financiële middelen stelt Oost NL ook haar kennis, kunde en netwerk beschikbaar. We zijn actief in de topsectoren Food, Energy, Health, Tech en Circular Economy. Een optimale balans tussen maatschappelijk en economische rendement is voor ons van groot belang. We laten ondernemers innoveren, investeren en internationaliseren om hun groei te versnellen. Zo zorgen we voor de duurzame groei van de regionale economie. Daarnaast scheppen we gunstige voorwaarden voor het oplossen van mondiale, maatschappelijke vraagstukken. We bieden ondernemers geld en resources voor het creëren van maatschappelijk rendement. Met focus op duurzaamheid, smart industry en concepten voor een gezond leven. Voor meer informatie bezoek www.oostnl.nl Over Perspectieffonds Gelderland  Perspectieffonds Gelderland (PFG) focust zich op het investeren in het versnellen en versterken van de innovatiekracht van ondernemingen die zich bezighouden met grote maatschappelijke uitdagingen zoals energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit, bereikbaarheid, economisch vestigingsklimaat en woon- en leefklimaat. Voor meer informatie bezoek www.oostnl.nl/nl/perspectieffonds. Over Cosun Protein  Cosun Protein – onderdeel van Royal Cosun – zet zich in om de ontwikkeling en productie van een nieuwe plantaardige voeding mogelijk te maken. Cosun Protein maakt neutraal-smakende, goed oplosbare plantaardige eiwitten op basis van veldbonen (Tendra®), geschikt voor een breed scala aan toepassingen in de voedingsmiddelen- en drankensector. Voor meer informatie bezoek www.cosunprotein.com Over Royal Cosun  Royal Cosun is een internationale en toonaangevende agrarische coöperatie met 8.400 leden-akkerbouwers. Wij zetten de potentie van planten om naar bruikbare oplossingen voor iedere dag. Zoals plantaardige voedingsmiddelen en -ingrediënten voor mens en dier en groene, biobased non-food toepassingen en duurzame energie. De businessgroepen Aviko, Cosun Beet Company, Duynie Group, Sensus en SVZ zijn samen met business units Cosun Protein en Cosun Biobased Experts onderdeel van Cosun. In 2023 werken onze 4.500 medewerkers aan de ontwikkeling en productie van plant-based oplossingen, waarmee in 2022 gezamenlijk een jaaromzet van ruim 3 miljard euro werd gerealiseerd. Voor meer informatie, zie www.cosun.nl

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca