Superfoods in opkomst: de wetenschap achter Shilajit en Spirulina

17 JAN 2025 08:47 | Traffic Family

De afgelopen jaren is de interesse in natuurlijke supplementen flink toegenomen. Shilajit en spiruella superfoods lijken zich hierin stevig te nestelen. Maar wat maakt deze producten ineens zo populair? 

De donkerbruine hars shilajit wordt voornamelijk in bergachtige gebieden zoals de Himalaya gevonden. Het staat bekend om zijn rijke samenstelling van mineralen en fulvinezuur. Al eeuwenlang wordt dit product gebruikt in de traditionele geneeskunde in India en lijkt nu ook steeds meer erkenning te krijgen in de moderne gezondheidswereld. Spirulina, een blauwgroene alg, is rijk aan eiwitten, vitamines en antioxidanten en wordt vaak geprezen om zijn voedingswaarde en mogelijke gezondheidsvoordelen. Beide producten worden steeds vaker genoemd als mogelijke hulpmiddelen voor het verbeteren van energie, focus en algemeen welzijn.

Wat maakt shilajit bijzonder?

Shilajit ontstaat door de eeuwenlange afbraak van planten en mineralen. Vooral de hoge concentratie aan fulvinezuur (een stof die helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in je lichaam) is opmerkelijk. Het wordt dan ook al duizenden jaren gebruikt in traditionele geneeskunde zoals Ayurveda, maar ook moderne wetenschappers beginnen steeds meer  interesse te tonen. Recent onderzoek heeft de belangstelling voor dit product ook nieuw leven ingeblazen. De wetenschappelijke studies hebben nieuwe inzichten opgeleverd over zowel shilajit als spirulina. 

Zo kwam er uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology naar boven dat Shilajit een bron van krachtige antioxidanten blijkt te zijn. Deze stoffen helpen je lichaam de schade door oxidatieve stress (een proces dat samenhangt met veroudering en verschillende chronische aandoeningen) te bestrijden. Ook kwam er uit onderzoek naar voren dat shilajit mogelijk de energiebalans en hormonale functies ondersteunt. Wetenschappers breken zich nog steeds het hoofd over hoe dit precies werkt en welke bijwerkingen er mogelijk om de hoek kunnen komen kijken, maar de eerste bevindingen zijn ronduit veelbelovend. 

Spiruella 

Spiruella haalt zijn naam uit de micro-alg spirulina. Boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (waaronder B12) en antioxidanten, is spirulina een echte must-have voor wie zijn lichaam goed wil voeden. Vooral voor vegetariërs en veganisten is deze groene krachtpatser een goede aanvulling op hun dieet. Spiruella superfoods worden daarom dan ook vaak geassocieerd met een verbeterde energiebalans en versterking van het immuunsysteem.

Wat spirulina extra aantrekkelijk maakt, is de duurzame manier waarop het wordt geteeld. Deze snelgroeiende alg heeft weinig water nodig en laat een bescheiden ecologische voetafdruk achter. Zeker vergeleken met veel dierlijke producten. Het is daarmee een favoriet geworden van wie niet alleen streeft naar een gezonder lichaam, maar ook naar een gezondere planeet. Toch schuilt er een kanttekening: de kwaliteit van spirulina kan flink uiteenlopen. Alleen de zuiverste vormen bevatten de bovengenoemde vitamines. 

Een bredere trend: de opkomst van natuurlijke gezondheid

Shilajit en Spiruella zijn niet zomaar toevallige trends; ze passen perfect in een bredere beweging richting natuurlijke gezondheid. Steeds meer mensen worden kritischer over wat ze eten en wendt men zich tot biologische producten of voeding die dichter bij de natuur staat. Uiteraard speelt ook de klimaatverandering en de focus op duurzaamheid  daarin een rol. Gezond leven blijkt niet alleen langer genoeg te zijn; de keuze moet ook bijdragen aan een wereld die in balans blijft met de natuur. In dit kader passen producten zoals Shilajit en spirulina goed, omdat ze zowel het welzijn van het individu als het milieu ondersteunen.

Wat betekent dit voor de toekomst?

De belangstelling voor supplementen zoals Shilajit en Spiruella groeit snel en dat roept ook vragen op over de toekomst. Worden dit standaard supplementen in de schappen van elke drogist? Of is het vooral geliefd bij mensen die geïnteresseerd zijn in alternatieve gezondheid? Hoe dan ook, meer onderzoek brengt meer wetenschappelijke onderbouwing. En transparantie speelt uiteraard ook een grote rol. Waar komen de supplementen vandaan? En zijn ze ethisch en duurzaam geproduceerd? De horizon voor shilajit en spirulina lijkt steeds helderder te gloren, met hun potentieel om een diepere rol te spelen in de voedingspatronen van een wereld die steeds bewuster wordt van gezondheid en duurzaamheid. Toch blijft het essentieel om met een scherpe blik naar de verhalen rond deze wonderlijke stoffen te kijken en te blijven investeren in gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca