'Zwemles geven met de anderhalvemeterregel is nog steeds geen goed idee'

29 OKT 2021 14:37 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Ministerie twijfelt door te gaan met qr-codes | Computable.nl

Als zwembadeigenaar wil ik zelf niet meewerken aan controles met QR-codes om ouders wel of niet binnen te laten bij de zwemles van hun kind. Nu lijkt er bij het ministerie ook twijfel te ontstaan over het gebruik van QR-codes. Er is al zoveel over gesproken en geschreven dat je er een mooi boekwerk van kan maken.

De mogelijkheden zijn van beperkt tot ver uitgestrekt. Alle opties kosten de economie en het MKB bakken met geld. Iedere stap heeft een enorme impact op de maatschappij, die net weer een beetje tot leven lijkt te komen. Als wij de media moeten geloven, zijn er al veel fouten gemaakt bij de invoer van verschillende maatregelen.

De zwembaden hebben de gehele coronaperiode meegewerkt met de verschillende regels. Ook bij nieuwe maatregelen zullen zij weer klaar staan. Mits het haalbaar is. Zou de anderhalvemeterregel weer ingevoerd kunnen worden? Alles kan, maar of het ook werkt bij kleine kinderen is maar de vraag. Veel rood met wit gestreepte linten en vreemde looproutes, daar wordt niemand gelukkig van.

Hooguit een mondkajesplicht

Het afzonderen van de ouders is zeker geen goede maatregel. De mondkapjesplicht en een maximum instellen voor het aantal bezoekers lijken mij de enige redelijke regels voor zwembaden. Je kunt niet in de supermarkten de mensen - al dan wel of niet met mondkapje- hun gang laten gaan, maar bij een zwemles ouders verbieden om hun eigen kind om te kleden of te kunnen zien.

Laat de geschiedenis zich niet herhalen en laten we hopen dat er de komende dagen verstandige keuzes gemaakt worden als het gaat om nieuwe maatregelen.

Shiva de Winter, voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Sport