'Nieuwe erfpachtregels zullen woningeigenaar beter beschermen'

13 OKT 2022 14:06 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Marcel Sippekamp, NHG, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Dit betekent wonen op erfpachtgrond: ‘Eigenlijk zou de woning minder moeten kosten’ | Wonen | AD.nl

Erfpacht- en kortingsconstructies zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten, vanwege de gestegen huizenprijzen. Veel van deze constructies, waarbij iemand een woning koopt maar niet de grond, zijn ingewikkeld. Ze kunnen in bepaalde situaties zelfs nadelig uitpakken voor de woningeigenaar.

Daarom heeft NHG nieuwe criteria opgesteld waaraan een erfpacht- of kortingsconstructie moet voldoen in combinatie met NHG. Ze gaan in per 1 januari en tot die tijd geldt een overgangsperiode.

Zo zijn er duidelijke kaders voor hoe de canon - de vergoeding voor het gebruik van de grond - zich mag ontwikkelen. Ook zijn aanbieders voortaan verplicht om bij informatie over een constructie een bijsluiter aan te bieden met begrijpelijke uitleg over de voorwaarden en mogelijke (toekomstige) financiële consequenties.

Op dit moment worden er jaarlijks ongeveer 15.000 hypotheekaanvragen gedaan met erfpacht (bron: HDN). Binnen de portefeuille van NHG zijn dit 3.600 hypotheken. Dit is ongeveer 3 procent van het totaal aantal hypotheken met NHG.

Dit is een expertquote van Marcel Sippekamp, senior productmanager, Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en makelaardij