'Voorspellingen van Phil op Groundhog Day niet heel betrouwbaar'

01 FEB 2021 15:43 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Groundhog Day | ANP

Dinsdag 2 februari is het Groundhog Day en wachten veel Amerikanen met smart op de voorspelling van Phil de bosmarmot over de rest van de winter. Dat er zoveel waarde aan wordt gehecht is onterecht. Zijn voorspellingen zijn namelijk net zo betrouwbaar als gooien voor kop of munt.

De groundhog (in het Nederlands bosmarmot) houdt een diepe winterslaap en ontwaakt begin februari. Volgens de legende keert de groundhog terug in zijn hol wanneer het zonnig is en hij zijn eigen schaduw ziet. Dit betekent dat de winter nog zes weken aanhoudt. Wanneer het bewolkt is en de schaduw niet zichtbaar is, zal de winter binnenkort eindigen.

De voorspellingen van Punxsutawney Phil blijken echter niet betrouwbaar te zijn. De voorspellingen van Phil in de afgelopen tien jaar waren slechts de helft van de tijd correct. In 2019 en 2020 voorspelde hij een vroege lente. Maar hoe zal het dit jaar lopen?

Dit is het weer tijdens Groundhog Day

Dit jaar zal Groundhog Day plaatsvinden zonder publiek en dat is voor deze keer misschien nog niet eens zo gek, want het is namelijk koud en guur en er valt sneeuw in Punxsutawney. De temperatuur komt overdag niet boven het vriespunt uit en door een stevige wind voelt het nog kouder aan.

Omdat Phil zijn schaduw hoogstwaarschijnlijk niet te zien krijgt, betekent dit wel dat de lente snel dichterbij komt. De verwachting voor de komende maanden laat in grote delen van Amerika inderdaad een zachter weerbeeld zien voor de periode van maart tot en met mei.

Verband met het weer in Europa

In Nederland komen geen bosmarmotten voor, maar we zouden wel een das kunnen zien ontwaken uit zijn winterslaap. Net als Pennsylvania maakt Noord-Nederland morgen tijdens Groundhog Day kans op een beetje sneeuw. In het midden en zuiden is het regenachtig. Dit weerbeeld levert dezelfde voorspelling op, namelijk een vroeg begin van de lente. De maandverwachting van februari laat een wisseling van zacht en kouder weer zien, maar wie weet wordt het in maart heel snel lente en heeft het dierenrijk het bij het rechte eind.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Klimatologie