Nederland moet stoppen met levering onderdelen aan Israëlische gevechtsvliegtuigen

12 FEB 2024 11:24 | Oxfam Novib

In hoger beroep hebben Oxfam Novib, PAX en the Rights Forum zojuist op alle punten gelijk gekregen van het gerechtshof  in Den Haag. Nederland moet binnen zeven dagen stoppen met de uitvoer van F35-gevechtsvliegtuigonderdelen aan Israël, vanwege duidelijke risico’s op ernstige schendingen humanitair oorlogsrecht. De rechter heeft geconcludeerd op basis van rapporten van Amnesty en van de VN dat burgerdoelen buitenproportioneel worden geraakt en dat er grote aantallen burgerslachtoffers worden gemaakt, waaronder veel kinderen.

Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib: " Deze positieve uitspraak van de rechter is bijzonder goed nieuws. Zeker voor de burgers in Gaza. De rechter heeft besloten dat de Nederlandse regering binnen 7 dagen moet stoppen met de levering van de F35 onderdelen. Dit is een belangrijke stap om de Nederlandse regering te dwingen om zich te houden aan het internationaal recht, waar zich Nederland zich in het verleden sterk voor heeft gemaakt. Nu Israël afgelopen weekend net de aanval heeft ingezet tegen de stad Rafah, waar op het moment meer dan de helft van de bevolking van Gaza schuilt, is het zeer belangrijk dat Nederland per direct stappen onderneemt."

 " Het is jammer dat deze gang naar de rechter nodig was en het is zuur dat er vier maanden voor nodig was om tot deze conclusie te komen. De rechter had geoordeeld dat de minister wel degelijk verplicht was om opnieuw de wapenexportvergunning te toetsen, en dat de minister dat incorrect had gedaan. We hopen dat met dit vonnis het internationaal recht kracht bij gezet kan worden, ook in andere landen. Zodat ook de burgers in Gaza beschermd worden door het internationaal recht " aldus Servaes. 

 

 

Contact Wilma van der Maten, Oxfam Novib persvoorlichting, 0651287965

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid