Loonkostenstijging van ruim 16% voor jongeren met minimumjeugdloon en 40-urige werkweek

28 NOV 2023 08:00 | Van Spaendonck

Combinatie van stijging minimumloon, uniform uurloon en toetredingsleeftijd pensioen zorgt voor schrikbarende loonstijgingen

De loonkosten voor werkgevers zullen vanaf 2024 in sommige sectoren en leeftijdscategorieën  per 1 januari 2024 schrikbarend stijgen. Dit blijkt uit een impactmeting van Loket.nl, de grootste online salaris- en HR-dienstverlener voor het mkb, en MKB Servicedesk, het online platform voor ondernemersvragen. De grootste stijgingen worden verwacht bij jongere werknemers met minimumjeugdloon en een 40-urige werkweek. In sectoren zoals de houtverwerkende industrie, houthandel, contractcatering en bij pluimveeverwerkers krijgen werkgevers voor jongere medewerkers een loonkostenstijging van ruim 16% voor hun kiezen.

3 belangrijke wijzigingen

In de impactmeting zijn drie belangrijke veranderingen meegenomen, die invloed hebben op de loonkosten:

  • De invoering van een uniform uurloon voor het minimumloon, waardoor iedereen die het minimumloon verdient hetzelfde per uur krijgt, ongeacht het aantal uren dat hij of zij werkt. Dit kan leiden tot een loonsverhoging van ruim 11% voor medewerkers met een 40-urige werkweek.
  • De verhoging van het minimumloon met 3,75% per 1 januari 2024.
  • Het verlagen van de toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw van 21 naar 18 jaar per 1 januari 2024, waardoor werkgevers ook voor jongere medewerkers mogelijk pensioenpremie moeten afdragen.

Rimpeleffect op totaal salarishuis

De aanpassing van het minimumloon heeft daarnaast nog als gevolg dat een rimpeleffect optreedt. Uit eerder onderzoek van Loket.nl en MKB Servicedesk blijkt dat loonschalen, die net boven het minimumloon zaten, meegroeien met de stijging van het minimumloon. Hierdoor stijgen niet alleen de lonen, maar ook de verplichte pensioenafdracht, die aan het loon gekoppeld is. Dit is onder andere het geval in de horeca-cao.

Impactmeting

Loket.nl en MKB Servicedesk hebben op basis van de voorlopige loonheffingencijfers 2024 en op basis van de 2023 gegevens van de pensioenfondsen, onderzocht in welke sectoren en voor welke leeftijdscategorieën de stijging van de loonkosten het hoogst wordt. Hieruit blijkt dat in verschillende cao’s bedrijven hard geraakt worden, zoals houtverwerkende industrie, houthandel, contractcatering en bij pluimveeverwerkers. In deze sectoren zit de laagste loonschaal nog op het minimumloon en is vaak sprake van een 40-urige werkweek, waardoor de loonstijging hoog uitvalt.

In sommige sectoren zijn het afgelopen jaar de lonen al sterk gestegen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij supermarkten. Hier ging het loon per 1 september 2023 met 10% omhoog, waardoor de laagste loonschalen al boven het minimumloon uitkomen. Per 1 januari 2024 is de extra loonstijging daarom redelijk beperkt.

Advies aan mkb-bedrijven: bereid je voor

Loket.nl en MKB Servicedesk adviseren werkgevers om zich goed voor te bereiden op de veranderingen. Zij bieden hiervoor verschillende tools en diensten aan, zoals een online rekentool, een whitepaper, een webinar en diverse kennisartikelen. Voor meer informatie kunnen werkgevers terecht op de websites van HR- en salarisadministratie software Loket.nl en online kennisplatform MKB Servicedesk.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen