'Kabinet lijkt de goede weg in te slaan in arbeidsmarktdebat'

19 OKT 2022 15:14 | HeadFirst Group

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Marion van Happen, HeadFirst Group. Aanleiding: Arbeidsmarktbeleid | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Morgenmiddag staat het Commissiedebat Arbeidsmarktbeleid gepland. Op de Kameragenda staat een aantal belangrijke onderwerpen, zoals het rapport van de Commissie Borstlap en de Hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt van 5 juli.

De eerste hoofdlijnenbrief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stemt positief. De benoemde drie sporen – het gelijke speelveld, verduidelijking van regelgeving en het verbeteren van handhaving – zijn de juiste knoppen waaraan gedraaid moet worden. Indien deze in samenhang gezien en behandeld worden, is dit een stap in de goede richting.

Vastgelegde criteria, aangevuld met sectorale benadering

Het is goed dat er in de hoofdlijnenbrief aandacht is voor de Belgische Arbeidsrelatiewet. De denkwijze en onderliggende uitgangspunten bieden een mogelijkheid voor de vervanging van de wet DBA. Er zijn duidelijke wettelijke criteria vastgelegd om te bepalen of er sprake is van een werknemer of van een zelfstandige. Ook zijn op sectoraal niveau criteria vastgelegd voor sectoren en beroepen waar de kans op onderbetaling of kwetsbaar ondernemerschap het grootst is. Deze benadering vergroot de effectiviteit van handhaving en doet meer recht aan de diversiteit van zelfstandigen.

Wat handhaving ook effectiever en doelgerichter maakt, is het MLT-advies van de SER om een rechtsvermoeden van werknemerschap in te voeren onder het uurtarief van 35 euro. Het voorstel van de SER maakt hiermee onderscheid tussen kwetsbare zelfstandigen en zelfredzame zelfstandigen. De Belastingdienst kan hiermee focussen op de sectoren en beroepen waar zzp’ers worden ingehuurd onder dit tarief. Duidelijk en wettelijk vastgelegde criteria plus een sectorale benadering zijn een goed vertrekpunt.

Eerst duidelijke regels, dan pas handhaving

Per 1 januari 2025 gaat er weer gehandhaafd worden. Dat handhaving opgestart dient te worden is goed. De manier waarop en hoe dit uit wordt gerold, daarvoor zijn nog wel wat beren op de weg te zien. De coalitie van brancheverenigingen meldt in hun gezamenlijke brief dat handhaving alleen effectief zal zijn als de spelregels en criteria aan de voorkant duidelijk vastgesteld zijn. Voor alle betrokken partijen – de Belastingdienst, intermediairs, opdrachtgevers en zzp’ers – moet dit helder zijn. De oproep richting Den Haag is dan ook: pak de uitgestoken hand van de brancheverenigingen aan en ga samen met uitvoeringsorganisaties in gesprek over handhaafbare criteria. Laat ons als intermediairs een verlengstuk zijn van de uitvoerders. Wij zijn bij uitstek de partijen op de arbeidsmarkt met kennis en expertise.

De komende maanden houden wij een vinger aan de pols en blijven wij betrokken bij relevante ontwikkelingen. Eind dit jaar komt naar verwachting met de tweede hoofdlijnenbrief en een voortgangsbrief ‘ Werken als zelfstandige ’ meer duidelijkheid over de volgende stap.

Dit is een expertquote van Marion van Happen, CEO, HeadFirst Group.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt, hr en recruitment