Oxfam Novib start actie voor Gaza

10 OKT 2023 20:45 | Oxfam Novib

De humanitaire situatie van burgers in de Gazastrook verslechtert met de minuut. Volgens de Verenigde Naties zijn er al 180 duizend mensen hun huis uit gevlucht voor de aanhoudende bombardementen maar zij kunnen nergens naartoe. Er is een groot gebrek aan water, voedsel en elektriciteit. Om de burgerbevolking in het zwaar getroffen Gaza te kunnen steunen opent Oxfam Novib vandaag rekeningnummer RABO 0125 400 500.

De luchtaanvallen van Israël op Gaza, naar aanleiding van het gruwelijke geweld tegen Israëlische burgers, leiden tot een ongeëvenaarde humanitaire crisis in de Gazastrook. Oxfam Novib roept alle strijdende partijen op om alle militaire acties onmiddellijk te staken en te voorkomen dat nog meer burgers het slachtoffer worden van het geweld.

Oxfam Novib veroordeelt elk geweld tegen zowel Israëlische en Palestijnse burgers, die geen partij zijn in dit conflict. Daarom roepen we op tot een onmiddellijk staakt het vuren, zodat hulporganisaties toegang kunnen krijgen tot iedereen die levensreddende hulp nodig heeft.  

Oxfam Novib directeur Michiel Servaes: “De vijandigheden moeten onmiddellijk stoppen en hulpverleners moeten toegang krijgen tot Gaza. Gewone burgers worden nu het zwaarst getroffen door het geweld. Inwoners van Gaza krijgt een dubbele klap te verduren nu het geweld verder escaleert, hun woningen moeten verlaten en afgesneden zijn van voedsel, water en elektriciteit.”

Oxfam collega’s en Palestijnse partners zijn ter plaatse. Op dit moment liggen onze projecten praktisch stil vanwege de geweldsexplosie. Zodra de situatie het toestaat zullen wij het bieden van noodhulp aan mensen in Gaza hervatten en bijdragen aan het ledigen van de grootste noden. Daarom komen we nu al in actie, zodat we voedselhulp, water en sanitatie kunnen bieden en cash vouchers voor allerarmsten; en door kunnen gaan met het steunen van vrouwengroepen en gezondheidscentra. 

https://secure.oxfamnovib.nl/noodhulp-gaza?tab=1&_ga=2.154175096.1141498509.1696963062-105432872.1695729823 Woordvoeders van Oxfam zijn zowel in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever als in Israël beschikbaar. Oxfam Novib Persvoorlichter Jules van Os Mobiel: 0651573683 Jules.van.Os@oxfamnovib.nl Oxfam Novib Persvoorlichter Wilma van der Maten Mobiel: 0651287965 Wilma.vandermaten@oxfamnovib.nl Vóór dit weekend schatten de VN en humanitaire partijen dat 2,1 miljoen Palestijnen in de bezette Palestijnse gebieden (OPT) – waaronder 80% van de bevolking in Gaza – afhankelijk waren van humanitaire hulp. Cijfers over het aantal ontheemden binnen Gaza zijn afkomstig uit het rapport van 10 oktober van het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNWRA). Oxfam is sinds de jaren vijftig actief in de bezette Palestijnse gebieden en Israël en heeft in de jaren tachtig een landenkantoor opgericht. We werken met de meest kwetsbare gemeenschappen in Gaza, Oost-Jeruzalem en Area C, de 61 procent van de Westelijke Jordaanoever waar de regering van Israël de volledige militaire en civiele controle behoudt. In Gaza werkt Oxfam samen met Palestijnse vrouwen, mannen en jongeren om hun levensomstandigheden te verbeteren en de economische kansen te vergroten, gender gerelateerd geweld en ongelijkheid te bestrijden en de toegang tot basisbehoeften en fundamentele rechten te garanderen via ons humanitaire werk. Wij zorgen voor water, herbouwen beschadigde watersystemen en repareren de sanitaire voorzieningen. Wij helpen lokale producenten de kwaliteit van hun producten te verbeteren en op de markt brengen. We helpen het lokale maatschappelijk middenveld om op te komen voor hun rechten. Wij voeren campagne voor duurzame vrede en veiligheid voor alle burgers.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen