Een maand lang alleen rauwe melk: Easly monitort bijzonder gezondheid experiment

23 MEI 2024 11:57 | VirusSpeedCheck B.V.

Bas Renooij liet een maand lang alle vaste voeding staan en dronk alleen nog rauwe melk. Is dat gezond of ongezond? Easly deed een uitgebreide nulmeting vooraf en keek na afloop nogmaals naar de belangrijkste biomarkers. Met verrassend resultaat. Easly-CEO Jeroen de Jong: “Dit hadden we niet verwacht.” 

Melk is goed voor elk? Dat wilden aanbieder van medische (zelf)tests Easly en Bas Renooij (Raw Milk Company) weleens met zekerheid vaststellen. En dus schakelde Renooij een maand lang over op een regime waarin hij geen vast voedsel meer at en elke dag vier liter rauwe melk en een liter kefir, eveneens gemaakt van rauwe melk, dronk. Easly leverde support in de vorm van een uitgebreid Essential 7 bloedonderzoek voorafgaand aan en direct na het experiment, om de impact te meten. Een arts van Easly interpreteerde de resultaten en gaf advies. 

Hoe komt een mens erop om een maand lang alleen rauwe melk te drinken?

Renooij lacht. “Ik was al geïnteresseerd in rauwe melk. Sommigen zien het als een superfood. Vroeger werd het zelfs als kuur gegeven. Melk werd het ‘witte bloed’ genoemd. Alle voedingsstoffen die nodig zijn om een gezond leven te leiden, zouden in melk zitten. Ik dacht: dat ga ik eens uitproberen.”

Vooraf besloot Renooij dat hij volledig transparant zou zijn over de gezondheidsimpact - goed of slecht - en dat hij zijn testgegevens zou gaan delen met het publiek. 

Om zijn uitgangspositie vast te leggen deed Renooij eerst de Essential 7 zelftest. Dat is het meest uitgebreide bloedonderzoek van Easly, waarbij na zelfafname van wat bloed (vingerprikje) en urine in het laboratorium een groot aantal biomarkers in kaart worden gebracht. Waaronder nierfunctie, leverfunctie, glucose, ontstekingswaarde (hs-CRP) en biomarkers die een indruk geven van het risico op hart- en vaatziekten.

“Bij deze nulmeting waren de meeste bloedwaarden goed,” zegt Easly-CEO Jeroen de Jong. “Alleen zijn nierfunctie was niet optimaal en het LDL-cholesterol niveau was verhoogd.”

Het testresultaat van de tweede test was verrassend, aldus De Jong. “De nierfunctie was verbeterd en het LDL-cholesterol flink gezakt. Dit hadden we niet verwacht. Rauwe melk is volvet, maar dat bleek in dit geval dus geen negatieve impact te hebben. Eerder lijkt het omgekeerde het geval. Ook het ijzerniveau is mooi op niveau gebleven. Enige terughoudendheid is gepast: een enkel experiment volstaat statistisch gezien natuurlijk niet om verstrekkende conclusies te trekken.”

Ondanks de positieve resultaten is Renooij weer teruggegaan naar zijn oude dieet. “Ik begon de laatste dagen van het experiment toch wel veel zin te krijgen in een mals stuk vlees,” lacht hij. “En een lekker kaasje is ook niet verkeerd.”

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode