VEH: afschaffen wet Hillen overhaast en onfatsoenlijk

31 OKT 2017 19:55 | Vereniging Eigen Huis

VEH: afschaffen wet Hillen overhaast en onfatsoenlijk

Amersfoort, 31 oktober 2017 - Huiseigenaren vinden het regeringsvoornemen om de wet Hillen af te schaffen overhaast, onfatsoenlijk en een straf voor goed gedrag. Veel mensen zien het als een bewijs van een onbetrouwbare overheid. Vereniging Eigen Huis roept Kamerleden in een brief op om wet Hillen te behouden.

Vereniging Eigen Huis pleit er voor om de effecten van een belastingwijziging in een bredere context te beschouwen, in relatie tot pensioenen en zorg. Dat kan bij een debat over de fiscale behandeling van de eigen woning, dat voor 2020 op de agenda staat.

Peiling onder huiseigenaren

Vereniging Eigen Huis heeft een representatieve peiling gehouden onder 1.723 van haar 750.000 leden. Hieruit blijkt dat 70% negatief staat tegenover het afschaffen van de wet Hillen. De hoogte van het inkomen, leeftijd en stemgedrag maakt daarbij nauwelijks een verschil. Deze ingreep wordt gezien als aantoonbaar onbetrouwbaar overheidsgedrag en maakt mensen ronduit boos:

“Dit is kiezersbedrog, eerst stimuleert de regering aflossen en vervolgens wordt degene die braaf aflost, en met name de ouderen met een (bijna) afgeloste woning gepakt.”

“De burger wordt continu door de overheid misleid. Eerst wordt er op aangedrongen om hypotheken zo snel mogelijk af te lossen. En nu worden de goedgelovige burgers door die zelfde overheid op een schandalige manier geplukt.”

“Aflosboete is schandelijk. Met mijn hypotheekplanning altijd rekening gehouden met het niet meer betalen van EW forfait (wet Hillen).”

Onjuiste voorstelling

Het nieuwe kabinet gebruikt een aantal onjuiste of onterechte argumenten om de wet Hillen per 2019 af te bouwen.

  1. De veronderstelling dat huiseigenaren hun hypotheek toch al verplicht aflossen is onjuist. Dit geldt alleen voor nieuwe hypotheken die vanaf 2013 zijn afgesloten. Op dit moment is nog 55% van de totale hypotheekschuld tot het einde van het contract aflossingsvrij. Veel van deze huiseigenaren zullen niet meer gestimuleerd worden om hun hypotheek versneld af te lossen, voor sommigen zal het zelfs een rem zijn om dat te doen.

  2. Met name ouderen met een beperkt pensioen krijgen er vanaf 2019 door toenemende lastenverzwaring een groeiend financieel probleem bij. Dit staat haaks op het beleid om mensen in staat te stellen langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

  3. Het CPB en NIBUD schetsen ten onrechte een bescheiden nadelig effect van de maatregel. Maar zij kijken alleen naar de effecten in de kabinetsperiode van 4 jaar, waarbinnen de afschaffing dan nog maar 2 jaar meeloopt. Daarna loopt de lastenverzwaring gedurende 28 jaar verder op tot 1 miljard euro per jaar.

  4. Het is tegenstrijdig dat huiseigenaren worden aangemoedigd om af te lossen, terwijl een fiscaal voordeel voor dit goede gedrag verandert in een belastingheffing.

Wet Hillen

Sinds 2005 bepaalt de wet Hillen dat mensen zonder hypotheekschuld geen belasting betalen over het eigenwoningforfait. In het regeerakkoord is afgesproken dat deze fiscale beloning op het aflossen van de hypotheek vanaf 2019 geleidelijk wordt afgeschaft. Huiseigenaren met een afgeloste hypotheek moeten hierdoor toch weer belasting over de waarde van hun woning gaan betalen.

Voor meer informatie: Vereniging Eigen Huis, Hans André de la Porte. telefoon 06-53 38 59 25 of 033 - 4507502 E-mail: pers@eigenhuis.nl

Meer binnen deze rubriek