'Naast aansluiting bij belevingswereld ook zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie'

04 JUN 2021 14:57 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Hans Alderliesten van Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hoofdreiscoupé voor mensen met dementie bij twaalf verpleeghuizen (2) | ANP

Voor mensen met dementie is het belangrijk dat ze in een vertrouwde setting worden ondersteund. Meestal thuis, soms in het verpleeghuis. Daarom is het initiatief van de NS samen met Alzheimer Nederland om een speciale Hoofdreiscoupé te ontwikkelen zo mooi, zegt Movisie-expert Hans Alderliesten. Met de coupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder dat ze daarvoor de deur uit hoeven.

Het verleden is vaak belangrijk voor mensen met dementie, mooi als dit op een of andere manier terug kan komen en – als het ware – opnieuw beleefd kan worden, waarbij verschillende zintuigen worden aangesproken. Kwaliteit van leven betekent ook het ruimte geven aan ervaringen en het verleden – hopelijk draagt het bij aan het welbevinden van mensen met dementie en hun naasten.

Maar kijk daarnaast ook naar een zinvolle dagbesteding. Mensen met dementie geven aan dat hun kwaliteit van leven wordt verbeterd wanneer zij zich nuttig voelen, plezier beleven aan activiteiten en sociale contacten onderhouden. Sociale participatie kan hierbij leiden tot een hogere kwaliteit van leven. Het aanbieden van zinvolle activiteiten biedt een mogelijkheid tot deze sociale participatie voor mensen met dementie.

Hans Alderliesten is projectleider & strategisch adviseur bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Gezondheid