Herdenken nu en in de toekomst: Laten we bij het bankje verdergaan

16 APR 2024 13:00 | Het Nationale Theater

Het Nationale Theater gaat met jongeren het gesprek aan over de betekenis van herdenken. Veranderingen in de manier waarop we communiceren beïnvloedt hoe we verhalen delen, en dus ook hoe we naar verleden kijken. Diner, documentaire en gesprek in Theater aan het Spui. 


Het Nationale Theater maakt op 4 mei Laten we bij het bankje verdergaan, een avond specifiek gericht op jongeren tussen de 15 en 23 jaar oud. Met steeds minder levende getuigen moeten herdenkingsverhalen immers door de jongere generaties doorverteld worden.Vorig jaar maakten zeven Haagse jongeren een voorstelling over hun reis naar Auschwitz, in de voetsporen van twee Joodse geliefden Bernie en Ellis, die in de Holocaust zijn vermoord. Hoe kijken de zeven jongeren nu terug op de voorstelling vorig jaar, de reis naar Auschwitz twee jaar geleden, en is er iets veranderd?  Het publiek is die avond onderdeel van het programma met eten, de documentaire over de reis Lieve Bernie, Lieve Ellis, van Isaura Sanwirjatmo en een gesprek over herdenken anno nu. De zaal van Theater aan het Spui wordt ingericht met lange tafels om gezamenlijk aan te eten. Tijdens het eten krijgen de deelnemers stellingen over de rol van herdenken in de huidige maatschappij om zich toe te verhouden.  

 

Dimphna van Kempen, regisseur: “Het is straks aan de jongeren van nu om verhalen die steeds verder weg liggen in de geschiedenis door te vertellen. De samenleving verandert met de tijd mee, de manier waarop we grote thema’s bespreken vindt anders plaats dan een halve eeuw geleden. Jongeren moeten woorden blijven geven aan de geschiedenis, maar ook omgaan met dagelijks binnenkomende oorlogsbeelden en verhalen. Dat doet wat met je. Hierom is het belangrijk te praten over herdenken anno nu.”  

 

Documentaire 

In 2023 maakte Het Nationale Theater i.h.k.v. Theater Na de Dam met zeven jonge spelers de voorstelling Laten we bij het bankje beginnen. Een voorstelling over het leven van Ellis Cohen Paraira en Barend Spier, twee verliefde Joodse jongeren die elkaar na de oorlog op het bankje in het Belgische Park zouden terugzien. Van het maakproces van de voorstelling van precies een jaar, maakte documentairemaker Isaura Sanwirjatmo de documentaire Lieve Bernie, Lieve Ellis. Hierin reizen de zeven spelers de liefdesgeschiedenis achterna en bevragen ze de thema’s uit de Tweede Wereldoorlog. Het werd een verhaal over jong en verliefd zijn, vanuit het perspectief van de joodse Ellis en Bernie en over het leven van de spelers zelf. Op bankjes in Theater aan het Spui ontmoeten de spelers elkaar weer op 4 mei. We herdenken, staan samen stil bij verschillende manieren van doorvertellen en stellen vragen over de wereld waarin we nu leven. Hoe verhouden we ons tot de geschiedenis en het nu? 

 

Herdenking in alle theaters van Het Nationale Theater 

Het Nationale Theater werkt jaarlijks samen met Theater Na de Dam aan een theaterprogramma rondom de 4 mei herdenking. Dit jaar presenteert Het Nationale Theater zes voorstellingen in alle drie de locaties in Den Haag. In de Koninlijke Schouwburg speelt Tamar van den Dop eenmalig de voorstelling Schuldig landschap, een monoloog die toneelschrijver Nathan Vecht speciaal voor Theater Na de Dam schreef. Malou Gorter speelt tegelijkertijd dezelfde voorstelling in Theater Carré. In Theater aan het Spui staan twee voorstellingen, het jongerenprogramma Laten we bij het bankje verdergaan, en de Engelstalige voorstelling Me and Mr. Jansen, van Raphael Rodan en STET. In Zaal 3 is Scherven en Flitsen te zien van Billy de Walle, over ongestelde vragen over zijn familiegeschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 3 mei presenteert Studio Antigone een toneelbewerking van Het Bittere Kruid van Marga Minco in Het Paradijs, in de nok van de Koninklijke Schouwburg. 

 

Fotocredit: Mischa van Schajik

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur