'Elk bedrijf is een technologiebedrijf'

22 FEB 2021 09:42 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Frank Rennings van Accenture, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: ‘Nederland daalt flink op wereldranglijst digitalisering’ | ANP

’Nederland daalt op wereldranglijst digitalisering’, geeft kredietverzekeraar Euler Hermes aan. Het zou voornamelijk gaan om connectiviteit, investeringen in de platformeconomie en data-uitwisseling. Ik lees niet in het bericht wanneer dit onderzoek exact is uitgevoerd, maar wat ik wel weet, is dat zich in het afgelopen jaar zo’n tien jaar aan digitale transformatie heeft voltrokken. Door de pandemie zijn veel organisaties technologie grootschalig gaan toepassen om ervoor te zorgen dat hun zaken bleven draaien.

In het recent gepubliceerde, wereldwijde technologietrends-rapport van Accenture gaven bijna alle 6.200 ondervraagde zakelijk leiders aan dat 2020 een jaar was van grote digitale versnelling. Technologie heeft bewezen een belangrijke motor te vormen voor strategische verandering en het in de lucht houden en verbeteren van de bedrijfsvoering, het ondersteunen van nieuwe manieren van werken, het voeren van nieuwe interacties en geven van nieuwe ervaringen aan klanten en meer. Negen van de tien ondervraagden realiseren zich dat succes in de komende jaren afhankelijk is van de digitale volwassenheid van organisaties.

In het begin van de crisis moesten bedrijven razendsnel reageren om medewerkers te laten thuiswerken, verkopen online te brengen en nieuwe manieren vinden om hun klanten te vinden en benaderen. Nu zijn ze aan het bedenken wat de volgende stap moet zijn om ook het eind van de pandemie vóór te zijn. De toekomst wordt daarbij bepaald door de meest gedurfde en visionaire leiders. Technologie is nodig om grip te krijgen op verandering. Misschien dat Nederland volgend jaar volgens de Euler Hermes maatstaven ten opzichte van Europa nog steeds achterloopt op Duitsland en Denemarken, maar zeker is dat we ook in Nederland tien jaar aan digitalisering hebben ingehaald.

Frank Rennings is Managing Director Innovation & Industry X bij Accenture.

Meer binnen de rubriek Bedrijfsautomatisering