Eind juni is er een goede kans op droger en zonniger weer. Of het ook warm wordt is nog onzeker. Er is een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer. Deze week is het nog sterk wisselvallig zomerweer met een komen en gaan van regenzones en buien. Koud is het niet met normale temperaturen van 18-22 graden.
Juni begon fris en wisselvallig met temperaturen die gemiddeld een graad of 3 onder normaal lagen, maar op sommige dagen was het nog kouder. In de tweede helft van juni lijkt het zo koud niet meer te worden. De temperatuur schommelt de komende week rond normale waarden van 18 graden op de Wadden tot 22 in het zuidoosten. Het is daarbij een komen en gaan van regenzones en buien.
Kans op droger, warmer en zonniger weer stijgt
Vanaf eind juni krijgt zonnig en droog weer waarschijnlijk de overhand. Enkele lokale regen- en onweersbuien blijven mogelijk, maar het kletsnatte en vaak ook sombere weer van de afgelopen weken lijken we geleidelijk kwijt te raken.
Hoe warm het daarbij wordt is nog onzeker, omdat niet duidelijk is uit welke hoek de wind gaat waaien. Sommige berekeningen komen met een zuiden- tot zuidoostenwind en dan is er kans op zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer. Blijft de wind echter vanaf zee waaien dan zal de temperatuur niet veel hoger uitkomen dan de 19-23 graden die normaal is voor eind juni.
Met de overgang naar het vrij zonnige weer is het extra belangrijk dat mensen hun huid goed te beschermen tegen de felle zon. In deze tijd van het jaar kan regelmatig zonkracht 7 worden gehaald, waarbij een onbeschermde huid in 10-20 minuten kan verbranden.
Zomervibes begin juli?
Het vrij zonnige en droge weer lijkt begin juli nog even door te zetten. Daarbij is de kans op normale temperaturen het grootst. Aan het begin van juli is het gemiddeld 20 graden in Den Helder tot ruim 23 in Maastricht. Zodra de zomervakanties beginnen staan alle signalen op normaal Nederlands zomerweer. Dat betekent een mix van wolken, zon en buien bij temperaturen van grofweg 20-25 graden.
Meer hooikoortsklachten
De kans op hooikoortsklachten neemt aan het einde van de maand flink toe. Doordat zonnig en droog weer de overhand krijgt kan de hoeveelheid graspollen in de lucht flink oplopen. Er bloeien eind juni nog veel grassoorten.
Begin juli neemt de bloei van het gras af, waardoor de piekperiode van het graspollenseizoen geleidelijk ten einde komt. Maar enkele bloeiende grassoorten kunnen de hele zomer nog wel klachten veroorzaken. Daarnaast bloeien kruiden, zoals de bijvoet. Deze plant kan bij veel mensen in de zomervakantie nog klachten veroorzaken.
Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/update-maandverwachting-weer-juni-2024
Dit is een origineel bericht van Weeronline
Ga naar alle berichten van deze organisatie.