Baarn, 6 augustus 2018 – Het aantal ondernemers met geldproblemen daalde in het tweede kwartaal met acht procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en met name ondernemers in horeca en detailhandel profiteren van de positieve economische ontwikkelingen. Uitzondering is er voor zelfstandigen in de zorgsector. Daar steeg het aantal bijstandsaanvragen met 17%.
Dat blijkt uit de IMK-index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Het IMK publiceert de index sinds 2011 ieder kwartaal en baseert zich daarbij op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of een uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland. Het IMK beoordeelt in opdracht van die gemeenten of de ondernemingen in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn. De index geeft een goed beeld van het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert en geldt als indicator voor het aantal faillissementen.
Verzadiging in de coachingsmarkt
In de zorgmarkt is een divers beeld zichtbaar. “Met name de markt voor coaches lijkt verzadigd te zijn”, vertelt Han Dieperink, algemeen directeur bij het IMK, “We zien dat veel coaches moeite hebben om zich goed te onderscheiden, terwijl het aantal coaches in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Met die combinatie is er in de coachingsmarkt alleen met goed ondernemerschap, heldere keuzes en goede acquisitie voldoende inkomen te genereren”.
Dit is een origineel bericht van IMK Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf
Ga naar alle berichten van deze organisatie.