Meer ondernemers en zzp’ers in geldnood

31 JAN 2019 10:58 | IMK

Forse toename van bijstandsaanvragen door zelfstandigen

Na een verbetering van de financiële situatie voor zelfstandige ondernemers in de afgelopen jaren, steeg het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandigen gedurende het vierde kwartaal van 2018. 

Dat blijkt uit de IMK-index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Het IMK publiceert de index sinds 2011 ieder kwartaal en baseert zich daarbij op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of een uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland. Het IMK beoordeelt in opdracht van die gemeenten of de ondernemingen in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn. De index geeft een goed beeld van het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert en geldt als indicator voor het aantal faillissementen.

Gedreven door consumentenbestedingen

“In het derde kwartaal zagen we de eerste voorzichtige signalen van een negatieve ontwikkeling”, vertelt Han Dieperink, algemeen directeur bij het IMK, “en dat beeld is helaas bevestigd in het afgelopen kwartaal en ook in januari zette dat door. Deze ontwikkeling lijkt vooral gedreven te worden door lagere consumentenbestedingen. Het aantal bijstandsaanvragen nam toe in de detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening, terwijl het in sectoren als de bouw juist beter gaat”.

Over het IMK Het IMK (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf) onderzoekt jaarlijks duizenden ondernemingen met problemen en biedt oplossingen om duurzame financiële zelfstandigheid te borgen. Het IMK is initiatiefnemer van Stichting 155-Help-een-Bedrijf, het nationale hulploket voor ondernemers en van het platform Financiering voor MKB. Het IMK beschikt in heel Nederland over regionale teams met branche- en regiospecifieke deskundigheid op het gebied van ondernemerschap, publieke en private microfinanciering en conflicthantering. Meer dan 50.000 ondernemers in Nederland lieten zich met succes begeleiden door het IMK. Meer informatie: www.imk.nl en www.155.nl.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen