'Ook 'wokisten' werken mee aan meer gelijkheid en inclusie'

14 SEP 2022 15:31 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Annemarie van Hinsberg, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Yeşilgöz trekt van leer tegen partijen die puur uit zijn op ophef (2) | ANP

Minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz haalt in de HJ Schoo-lezing uit naar ‘wokisten’. Zij willen bepalen wie recht van spreken heeft en bepalen wat wel en niet gezegd mag worden. Onder het mom van inclusie zijn zij alleen maar bezig met uitsluiten, aldus Yeşilgöz. Een stevig en polariserend standpunt, dat vraagt om de nodige nuance.

Om maatschappelijke verandering voor meer gelijkheid en inclusie te realiseren is inzet nodig op verschillende niveaus. De ‘wokisten’ (lees: activisten) spelen daarbij een belangrijke rol. Zij agenderen sociaal onrecht, creëren beweging en houden ons scherp. Zij strijden voor de waarden van de democratische rechtsstaat die ook Yeşilgöz wil beschermen. Het is hun rol om stevig aan de boom te schudden en zich duidelijk uit te spreken tegen sociaal onrecht. Een andere rol hebben de inclusie- en diversiteitsmedewerkers in tal van organisaties, de docenten, sociaal werkers, beleidsmakers en vele andere professionals en bestuurders. Zij moeten een andere toon aanslaan om draagvlak te creëren voor de verandering, voorwaarden te scheppen en proberen anderen erin mee te krijgen.

En ook de mensen zoals jij en ik die elkaar aanspreken op elkaars gedrag op straat of op sociale media zijn belangrijk, niet om te bepalen wat wel of niet gezegd mag worden, maar om te zorgen dat we kunnen samenleven zonder dat mensen zich buitengesloten voelen.

Activisten en ook kennisinstituten als Movisie helpen bij het agenderen en bieden gereedschap in de vorm van kennis, onderbouwde argumenten en tools. De professionals in de praktijk bepalen zelf wanneer en hoe dat in te zetten. Zij kennen immers de lokale context en kiezen welke strategie en welk tempo daarbij past. Afhankelijk van doel en doelgroep, maken ze de onderbouwde keuze om er hard op in te gaan of om het subtieler aan te pakken. Verschillende mensen nemen dus verschillende posities in, en hanteren daarbij een verschillende tone of voice . Die moeten we respecteren. Of sterker nog: die moeten we koesteren want al die mensen zijn nodig voor verandering. Het gaat er niet om elkaar af te rekenen of te cancelen.

Dit is een expertquote van Annemarie van Hinsberg, programmaleider sociale stabiliteit bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Diversiteit