'Tweede Kamer moet kansen en bedreigingen digitalisering integraal benaderen'

11 MEI 2021 15:00 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Joost Vente van NLdigital, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Een digitaal verantwoordelijke overheid gaat verder dan een ministerie van digitale zaken - Binnenlands Bestuur

Woensdag komt de nieuwe Kamercommissie Digitale Zaken voor het eerst bij elkaar. De commissie komt voort uit de wens van de Tweede Kamer om meer grip op digitalisering te krijgen. Tot nu toe was digitalisering versplinterd over tal van dossiers en commissies. De nieuwe commissie is wat dat betreft een grote stap vooruit. Hopelijk slaagt zij erin om zich niet te veel af te laten leiden door incidenten en haar blik op het grotere plaatje te houden.

Het is wenselijk dat de commissie haar taak breed opvat en zowel de bedreigingen als kansen van digitalisering met een integrale aanpak benadert. De politiek houdt zich over het algemeen minder bezig met visie en kansen op de langere termijn, terwijl ook deze kant haar volle aandacht vraagt. Want de toekomst van onze maatschappij, economie en werkgelegenheid zijn grotendeels digitaal.

De Kamercommissie Digitale Zaken moet politieke sturing geven aan maatschappelijke uitdagingen als het verdienvermogen van Nederland in de 21e eeuw, de digitalisering van het mkb en een digitaal basisniveau voor alle leerlingen in Nederland.

Dat vraagt om een integrale blik en het lef om buiten bestaande kaders te kijken. Het effect van een extra strook asfalt op het afnemen van files is historisch bekend en goed te meten. De positieve effecten van nieuwe digitale oplossingen zijn lastiger te berekenen. Het gevolg is dat al bekende oplossingen voor de politiek favoriet blijven. Om deze gewoonte te doorbreken, moet er meer aandacht worden gegeven aan het onderzoeken van kansrijke digitale oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Joost Vente is adviseur digitaliseringsbeleid bij NLdigital.

Meer binnen de rubriek Binnenlandse zaken