'SER-akkoord over beperken flexwerk smaakt naar meer'

04 JUN 2021 15:16 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Hans Boer van Van Ede & Partners, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Nieuw akkoord van vakbeweging en werkgevers moet flexwerk beperken | De Volkskrant

Het SER-akkoord is een mooie eerste stap in de noodzakelijke hervorming van onze arbeidsmarkt.

De angel in onze arbeidsmarkt is echter een andere: werkenden investeren veel te weinig in hun persoonlijke ontwikkeling. Terwijl we weten dat dat noodzakelijk is in een arbeidsmarkt die steeds sneller nieuwe kennis en vaardigheden verlangt. Het gevolg? Mensen die hun baan kwijtraken en weinig in zichzelf hebben geïnvesteerd, maken veel minder kans om weer aan het werk te komen dan mensen die een ‘up to date’ aanbod hebben naar de arbeidsmarkt.

Je kunt dus maar beter de regie in eigen hand nemen en de bagage verzamelen (bijvoorbeeld kennis, vaardigheden, netwerkcontacten) die je nodig hebt om van je loopbaan een succes te maken.

En het zou natuurlijk prachtig zijn als vakbonden, werkgevers en overheid de werkenden daarbij helpen.

Dat gebeurt nog veel te weinig terwijl dit onderwerp, ook wel bekend als ‘een leven lang ontwikkelen’, al ruim 20 jaar op de Europese en de SER agenda staat. Ook de commissie Borstlap doet belangrijke aanbevelingen in haar rapport. Tot nu toe is er weinig van terecht gekomen. Maar, misschien gloort er hoop. Het heeft tenslotte ook 25 jaar geduurd voordat de SER tot goede afspraken kwam over flexwerk. Ze kunnen het dus wel!

Hans Boer is directeur van Van Ede & Partners.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt