'Arbeidsmigranten dupe van treuzelende Nederlandse overheid'

10 NOV 2023 09:06 | OTTO Workforce

Dit is een expertquote van Frank van Gool, CEO, OTTO Workforce

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Politiek wil uitzendbranche verder aan banden leggen: 'Moeten af van de rotte appels' | BNR Nieuwsradio

Het kabinet moet echt harder optreden tegen de uitzendbranche. Hiervoor pleitten politieke partijen ChristenUnie, Nieuw Sociaal Contract en D66, wat BNR bericht na hun Nationale Arbeidsmarktdebat. Uiteindelijk zijn vooral de arbeidsmigranten de dupe. Daarom moet de overheid malafide bedrijven, uitzenders en huisvesters een halt toeroepen. En er zijn veel goede redenen voor. Maar het belangrijkste is dat hardwerkende arbeidsmigranten een fatsoenlijke behandeling verdienen.

Er zijn te veel malafide werkgevers die arbeidsmigranten uitbuiten. Onacceptabel. ‘Om hen aan te pakken pleit ik al jaren voor strengere regels en moet er een vergunningsplicht komen voor uitzendbureaus. Zodat er alleen nog plek is voor de goeden.’, aldus Frank van Gool, CEO OTTO Work Force.

In 1998 werd de uitzendvergunning afgeschaft. Gevolg? De zelfregulering van de markt is mislukt. Het aantal uitzendbureaus is explosief gestegen, van nog geen 5.000 toen, naar bijna 20.000 nu. Slechts 3 op de 10 van die uitzendbureaus zijn NEN-gecertificeerd. En maar 1 op de 10 is aangesloten bij branchevereniging ABU of NBBU. Naar schatting zijn van de Arbeidsinspectie zijn er 2500 tot 5000 malafide uitzendbureaus. Dit werkt belastingontwijking en concurrentievervalsing in de hand.

De wetgeving om de vergunningsplicht weer in de voeren ligt klaar, maar kan pas in 2026 worden ingevoerd. Veel te laat naar mijn mening. We mogen niet toestaan dat arbeidsmigranten nog langer de dupe zijn van schimmige uitzendbureaus die aan de onderkant van de markt opereren. In het komende coalitieakkoord moet dit grote prioriteit krijgen.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid