JA21 strijdt voor behoud van ambachtelijke sector in Nederland

16 OKT 2024 11:55 | JA21

DEN HAAG – De ambachtelijke sector in Nederland verkeert in zwaar weer. Kleine bedrijven en gespecialiseerde ambachten zoals schoenmakers, smeden, glazeniers, meubelstoffeerders, pianotechnici en lijstenmakers dreigen te verdwijnen. Daarom dient JA21-leider Joost Eerdmans tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken voorstellen in ten behoeve van deze ondernemers.

Eerdmans: "Ambachtslieden zijn de ruggengraat van onze economie, werkgelegenheid en dienstverlening. Maar hun aantal slinkt doordat ze met pensioen gaan zonder opvolgers, wat leidt tot langere wachttijden voor consumenten. Het is hoog tijd dat we de maakindustrie in Nederland weer op waarde schatten erin investeren."

AmbachtNederland heeft de afgelopen jaren gezorgd voor opleidingen, instroom van nieuwe ondernemers en informatie verstrekt over bedrijfsovername. Door het ontbreken van financiële middelen moeten de activiteiten in 2025 echter worden gestaakt. Om de continuïteit van ambachtelijke bedrijven te waarborgen en de kwaliteit van het ondernemerschap te bevorderen, voorziet een amendement van JA21 in een subsidie van € 1,2 miljoen per jaar voor de duur van drie jaar (2025 t/m 2027).

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen