JA21 lanceert plan voor het uniform

20 NOV 2024 14:11 | JA21

Het respect voor uniformberoepen staat onder druk, en JA21 wil daar verandering in brengen. Joost Eerdmans maakt zich zorgen over de toenemende agressie tegen politie, brandweer, militairen en andere hulpverleners. Uit cijfers van de nationale politie blijkt dat de afgelopen drie jaar het aantal incidenten met agressie tegen de politie met 15% is toegenomen. Alleen al in 2023 kregen 12.500 agenten te maken met geweld, waarvan honderden zaken draaiden om zware mishandeling of poging tot moord. “We kunnen dit niet langer accepteren,” stelt Eerdmans. “Het is tijd om daar keihard tegen op te treden.”

Met zeven gerichte maatregelen wil JA21 het gezag en de maatschappelijke waardering voor politie, brandweer, militairen en andere hulpverleners herstellen. Het plan focust op harde straffen, strikte regels en zichtbaarheid om respect en aanzien terug te brengen.

Religie en het uniform gaan niet samen

Een belangrijk onderdeel van het uniformplan is het verbod op religieuze uitingen bij het dragen van een uniform. “Het uniform moet gezag en neutraliteit uitstralen. Wanneer religieuze symbolen onderdeel worden van het uniform, tast dat het vertrouwen in de onpartijdigheid van onze politie en andere hulpverleners aan,” benadrukt Joost Eerdmans.

Hij ziet dat er steeds vaker discussies ontstaan over het toestaan van bijvoorbeeld hoofddoeken of andere religieuze uitingen binnen uniformberoepen. Eerdmans waarschuwt dat de politisering van het uniform de eenheid binnen hulpdiensten kan schaden. “De politie is er voor iedereen, ongeacht religie of overtuiging. Dat moet het uniform ook uitstralen.”

Geen plek voor werkweigeraars in het uniform

Eerdmans is duidelijk: “Wie het uniform aantrekt, kiest ervoor om álle taken uit te voeren die bij de functie horen. Er is geen plaats voor ‘gewetensbezwaren’ als dat betekent dat agenten weigeren Joodse objecten of personen te beveiligen, of een ander aspect van hun werk niet willen uitvoeren.”

JA21 vindt dat uniformdragers die weigeren bepaalde taken uit te voeren, simpelweg niet geschikt zijn voor deze beroepen. Het plan pleit daarom voor striktere selectiecriteria en een zero-tolerancebeleid ten aanzien van werkweigering. “Het uniform staat voor verantwoordelijkheid en plichtsbesef. Wie dat niet aankan, hoort er niet in thuis,” besluit Eerdmans.

Altijd een celstraf voor geweld tegen uniformberoepen

Geweld tegen politieagenten, brandweerlieden en hulpverleners moet volgens JA21 altijd leiden tot een gevangenisstraf. “Een taakstraf is een klap in het gezicht van deze beroepsgroepen,” stelt Eerdmans.

Ook bij lichtere geweldsdelicten wil JA21 dat er minimaal een korte gevangenisstraf wordt opgelegd. “We moeten laten zien dat uniformdragers beschermd worden en dat de samenleving onvoorwaardelijk achter hen staat.” Het plan sluit aan bij eerdere initiatieven van JA21 om het strafrecht aan te scherpen en geweld tegen hulpverleners harder aan te pakken.

Zichtbaarheid en respect vanaf jonge leeftijd

Het uniformplan bevat ook maatregelen om respect voor uniformdragers te bevorderen. JA21 wil maatschappelijke stages bij uniformberoepen verplicht stellen voor middelbare scholieren. Daarnaast wil JA21 dat het ook weer normaal wordt om het militaire uniform tijdens woon-werkverkeer te dragen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Dennis van ‘t Wel, persvoorlichter Joost Eerdmans: M: dennisvantwel@ja21.nl T: 06-50013934

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid