DEN HAAG - Om zelf de overlast van grote windturbines te ervaren, zal JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 mei overnachten in een caravan op vijfhonderd meter afstand van windturbinepark Ospeldijk in Nederweert.
Impact groot
Joost Eerdmans is uiterst kritisch op de plaatsing van windturbines op land. “De impact van deze windturbines op omwonenden is groot. Zij hebben overdag last van slagschaduwen en ‘s nachts kunnen zij niet slapen vanwege het voortdurende gebrom dat de turbines veroorzaken. In de transitie naar duurzame energie, moeten we alle aspecten ervan kennen en begrijpen, inclusief de impact op de mensen die direct worden beïnvloed. Door zelf de nacht door te brengen in de buurt van een windturbine van 210 meter hoog, hoop ik een beter inzicht te krijgen in de directe overlast die mensen van windturbines ondervinden zoals slapeloosheid en concentratieproblemen” aldus Eerdmans.
Afstandsnorm
Het kabinet is voornemens om naar aanleiding van het recent verschenen milieueffectrapport (MER) nieuwe, strengere geluidsnormen vast te leggen. Eerdmans is sceptisch over deze nieuwe normen: “Het gaat namelijk om gemiddelde decibels. Hiermee wordt niets gedaan tegen de piekbelasting ‘s nachts. Eerdmans pleit net als audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum voor de introductie van een afstandsnorm in plaats van een gemiddelde geluidsnorm. Dit zal bewoners rust geven.
Windturbinepark Ospeldijk
In 2018 oordeelde de gemeenteraad dat windturbinepark Ospeldijk in Nederweert ontwikkeld mocht worden. Momenteel zijn er vier windturbines gebouwd. De initiatiefnemers zijn Waterleidingmaatschappij Limburg en Newecoop / Zuidenwind. In de nabijgelegen gemeenten liggen nog eens vijf andere windturbineparken: windpark Kookepan, Heibloem en Boerderwijweg in de gemeente Leudal, windpark Egchelse Heide in de Gemeente Peel en Maas en windpark Weert in de gemeente Weert.
Dit is een origineel bericht van JA21
Ga naar alle berichten van deze organisatie.