'Kans op sneeuw in Groningen door tweedeling'

28 JAN 2021 09:59 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Matthijs van der Linden van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Vrijdagochtend opnieuw kans op 'flink wat’ sneeuw | Binnenland | AD.nl

De grens van koude lucht vanaf de Noordpool en hele zachte lucht uit Zuid-Europa ligt vandaag en vrijdag pal boven ons land. De verschillen zijn groot, want in het noordoosten kan een pak sneeuw vallen, terwijl het in het zuidwesten zomaar 10 graden kan worden. Daarbij valt in de zuidelijke landsdelen flink wat regen, lokaal wel 20-30 millimeter.

In het zuiden en zuidwesten komt de regen van tijd tot tijd met bakken uit de lucht. Daarbij staat ook nog eens een stevige westenwind en is het zacht met 10 graden. Het is daardoor net herfst. Compleet ander weer krijgen het noorden en noordoosten. Een oostenwind blaast koude lucht naar die regio’s. Met maximaal 2 graden, ijskoude regen en (natte) sneeuw is het daar winters.

10 centimeter sneeuw en 10 graden

Vooral vrijdag zijn de verschillen heel groot. In het noordoosten kan het dan urenlang sneeuwen bij temperaturen rond het vriespunt. Als dit uitkomt (30% kans) is een pak van lokaal 10 centimeter zelfs niet uitgesloten. De grootste kans op sneeuw heeft de provincie Groningen. In het midden en zuiden plenst het op dat moment van de regen bij temperaturen in de dubbele cijfers.

Waar de scheidslijn van koude lucht met sneeuw en zachte lucht met regen precies komt te liggen is nog onzeker. Een verschuiving van de scheidslijn van zelfs maar een paar kilometer kan een verschil maken tussen herfst en winter. In die paar kilometer kan de temperatuur namelijk 5 graden oplopen. Dat scheelt een sjaal en muts.

Koning Winter wint van zachte zuidwester

Zaterdag komt de grens tussen koude en zachte lucht een stuk zuidelijker te liggen. Dat betekent dat bijna het hele land in de koude lucht terecht komt. We verwachten dan veel minder neerslag. Het zuiden heeft dan de grootste kans op wat regen of (natte) sneeuw. Als in het noordoosten sneeuw ligt komt het kwik amper boven nul uit. Elders wordt het maximaal een graad of 2.

In de nacht naar zondag kan het ijskoud worden met op uitgebreide schaal vorst. In het noordoosten en oosten daalt de temperatuur beneden de -5 graden en vriest het matig. Na het weekend is het aanvankelijk koud, maar halverwege de week wordt het opnieuw duidelijk zachter.

Matthijs van der Linden is meteoroloog bij Weeronlijne.

Meer binnen de rubriek Klimatologie