'Aangifte van Agractie tegen zuivelcampagne van Dier&Recht is omgekeerde wereld'

17 AUG 2021 14:53 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Frederieke Schouten, Dier&Recht, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Actiegroep vraagt aandacht voor de kalverellende achter onze melk | Trouw

Boerenbelangenbehartiger Agractie, bekend van de Malieveld-protesten, doet aangifte tegen stichting Dier&Recht vanwege de nieuwe voorlichtingscampagne over zuivel. Volgens Agractie zouden boeren worden zwartgemaakt of weggezet als dierenbeulen. Ik verbaas me over deze aangifte.

Dit is een voorlichtingscampagne om consumenten te informeren over het dierenleed dat schuilgaat achter de zuivelindustrie. Heel veel mensen kennen de feiten niet en weten niet dat zij met melk in hun koffie bijdragen aan dierenleed. Zij weten bijvoorbeeld niet dat een koe elk jaar een kalf moet krijgen om melk te blijven geven. Of dat een kalf direct na de geboorte wordt weggehaald bij de moeder, omdat de melk bestemd is voor mensen.

De voorlichtingscampagne is gebaseerd op feiten. Er staan geen onwaarheden in en de boeren worden niet genoemd. Deze aangifte van Agractie is de omgekeerde wereld. De zuivelsector maakt al jaren reclame die ons moet laten geloven dat zuivel een positieve bijdrage levert aan de natuur en onze eigen gezondheid. Niets is minder waar. Vorig jaar nog werd de campagne ‘Nederland draait op zuivel’ van de zuivelindustrie op veel punten als onwaar bestempeld door de Reclame Code Commissie.

Wij brengen het echte verhaal naar buiten, zodat consumenten een bewuste keuze kunnen maken, gebaseerd op feiten. Het is bizar dat wij nu worden weggezet als degenen die aan valse voorlichting doen, nu de sector zich aangevallen voelt.

Frederieke Schouten is directeur van stichting Dier&Recht.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur