'Hardnekkige problemen in wijken zijn alleen in samenhang op te lossen'

06 JUL 2022 09:00 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Lou Repetur, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kabinet investeert ruim 700 miljoen euro in leefbaarheid wijken | ANP

Movisie is verheugd over het interdepartementale karakter van het deze week gepresenteerde Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Movisie merkt elke dag dat in de wijken, buurten en dorpen waar ze actief is, hardnekkige sociale problemen alleen in samenhang zijn op te lossen. Het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid biedt daarvoor ambitieuze doelstellingen. Movisie ziet er naar uit deze doelstellingen – samen met haar partners in WijkWijzer – concreet in succesvolle aanpakken om te zetten.

Twee jaar geleden nam een aantal kennis- en netwerkorganisaties actief op het terrein van leefbaarheid en veiligheid, waaronder Movisie, het initiatief voor het kennis- en leerplatform WijkWijzer, samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Afgelopen jaren hebben we gezien dat er veel initiatieven van burgers en professionals in de wijken zijn en dat binnen verschillende netwerken deze ervaringen met elkaar worden gedeeld.

Begin dit jaar bekrachtigden Platform31, het Verwey-Jonker Instituut, het CCV, het Landelijk Platform Buurt- en Wijkgericht werken (LPB), het landelijk samenwerkingsverband actieve bewoners (LSA) en Movisie hun samenwerking, in een oproep voor een meerjarig leer- experimenteer- en innovatieprogramma voor leefbare en veilige wijken. Met de aankondiging van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid waarin de ministeries van J&V, OCW, SZW, VWS en BZK met "een lange adem en doorzettingsvermogen" de krachten bundelen, lijkt aan die oproep gehoor te worden gegeven.

Lou Repetur, Programmadirecteur, Movisie

Meer binnen de rubriek Sociaal werk