'Regionale samenwerking noodzakelijk voor toekomstbestendige zorg'

21 FEB 2023 13:47 | DSW

Dit is een expertquote van Aad de Groot, voorzitter Raad van Bestuur, DSW Zorgverzekeraar.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Brandbrief aan kabinet: voorkom dat mensen ziek worden door armoede

De cijfers liegen er niet om: het aantal 80-plussers zal in de komende twintig jaar verdubbelen. Wanneer de zorgbehoefte zich naar verwachting blijft ontwikkelen, dan zou in 2060 één op de drie werkende Nederlanders in de zorg moeten werken. Dat is onrealistisch en niet haalbaar. Om de zorg nu en in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden, moet regionaal samengewerkt worden aan oplossingen die buiten de gebaande paden liggen en waarbij de behoeften van de inwoners centraal staan.

Regionaal Integraal Gezondheidsakkoord (RIGA)

Op initiatief van DSW Zorgverzekeraar is in de regio Westland-Schieland-Delfland een impuls gegeven aan deze regionale samenwerking, die geresulteerd heeft in een Regionaal Integraal Gezondheids Akkoord. Op 20 februari zetten huisartsen, bestuurders van ziekenhuizen, VVT-aanbieders, GGZ-organisaties, organisaties uit de gehandicaptenzorg, welzijnsorganisaties en RIBW, patiëntenorganisatie, gemeenten en DSW Zorgverzekeraar en Zorgkantoor DSW hun handtekening onder de ambitie om zorg en ondersteuning nu en in de toekomst beschikbaar en toegankelijk te houden.

Alle partijen spreken hiermee het vertrouwen in elkaar uit, stappen over hun eigen belang heen en gaan samen voor en met inwoners aan de slag.

Behoefte van de inwoner centraal

Een gezond en zinvol bestaan leiden is voor de meeste mensen de belangrijkste voorwaarde voor een hoge kwaliteit van leven. Samen met de mensen om wie het gaat zoeken de samenwerkende partijen naar oplossingen die bijdragen aan een gezonde en zinvolle leefomgeving. Door in te zetten op gezondheid, kansengelijkheid en bestaanszekerheid wordt ervoor gezorgd dat minder mensen gebruik moeten maken van zorg en dat deze daardoor beschikbaar blijft wanneer deze nodig is.

Meer binnen de rubriek Zorg