'Een 'simpele' enkelblessure leidt vaak tot sportverzuim'

25 AUG 2022 11:39 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, VeiligheidNL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zverev moet na Wimbledon ook US Open laten schieten wegens enkelblessure | NU.nl

Tweederde van de enkelblessures leidt tot sportverzuim. Tennisser Alexander Zverev heeft dit aan den lijve ondervonden. Hij moet na Wimbeldon ook de US Open aan zich voorbij laten gaan door een enkelblessure die hij afgelopen juni op liep.

Enkelblessures verschillen in gradatie van licht tot ernstig. Tweederde van de enkelblessures zijn dermate ernstig dat de sporter tijdelijk niet kan sporten. Dit blijkt uit een rapportage over sportblessurecijfers van VeiligheidNL die binnenkort verschijnt. De duur van het verzuim loopt uiteen, het gemiddelde sportverzuim per enkelblessure komt neer op 16 dagen.

Jaarlijks ontstaan er tijdens het sporten veel enkelblessures, in 2021 naar schatting 680.000. Hoewel een enkelblessure met regelmaat wordt afgedaan als een simpele blessure (“Het is maar een enkeltje..”), leiden deze blessures samen op jaarbasis toch tot flink aantal dagen sportverzuim. En dat terwijl het risico op een sportblessure flink kan dalen door het gebruik van bewezen effectieve blessurepreventie maatregelen als een enkelbrace, enkeltape of enkelversterkende oefeningen.

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

Meer binnen de rubriek Real tennis