Giro555-actievoorzitter Servaes bezoekt slachtoffers aardbeving in Aleppo in Syrië

26 MRT 2023 18:00 | Oxfam Novib

Den Haag, 26 maart. Giro555-actievoorzitter Michiel Servaes is vanaf morgen, maandag 27 maart, in het zwaar getroffen Aleppo, waar hij verschillende hulpprojecten van o.m. het Rode Kruis, UNICEF en Oxfam gaat bezoeken. Op 6 februari werd het grensgebied van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. Tienduizenden mensen werden gedood en honderdduizenden mensen verloren hun huizen en hebben behoefte aan hulp. 

In Syrische Aleppo worden naar schatting 180.00 mensen opgevangen in tijdelijke opvangplekken zoals scholen, moskeeën en kerken. Giro555-actievoorzitter Servaes gaat komende dinsdag en woensdag naar verschillende hulpprojecten, zoals een herstelde bakkerij en een gerepareerd pompstation voor schoon drinkwater. Ook bezoekt hij verschillende tijdelijke opvangplekken voor slachtoffers die hun huizen verloren hebben of waarvan de huizen niet langer veilig zijn om te bewonen.  

De organisaties achter Giro555 verlenen sinds de aardbevingen op allerlei manieren hulp aan de slachtoffers in Turkije en Syrië. Zo geeft UNICEF in Aleppo, Hama en Latakia psychosociale eerste hulp aan families om hun ervaringen te kunnen verwerken. UNICEF startte eerder deze maand een grootschalige vaccinatie tegen cholera in het getroffen gebied in Syrië. Oxfam bracht de schade aan het waternetwerk van Aleppo in kaart en repareerde al honderden kranen en wasbakken in scholen, moskeeën en tijdelijke opvanglocaties. Verder levert Oxfam sinds de aardbeving zo’n 182.000 liter schoon water per dag in de getroffen gebieden in en rond Aleppo. Het Rode Kruis deelt schoon drinkwater en hygiënekits uit, en ondersteunt het herstel van getroffen watervoorzieningen in Syrië.

Inmiddels is er al ruim 108 miljoen euro door Giro555 opgehaald voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Met de opbrengst bieden de hulporganisaties achter Giro555 noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel aan 10-duizenden getroffen mensen in de twee landen.

Op maandag 6 februari werd het grensgebied van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. Hulpverlening is nog altijd in volle gang. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten en onderdak. 

Giro555-actievoorzitter en algemeen directeur Oxfam Novib Michiel Servaes is vanaf morgen, maandag 27 maart, tot en met woensdag 29 maart in Aleppo. Donderdag reist hij terug naar Nederland. Hij is beschikbaar voor interviews vanuit Aleppo en na terugkomst in Nederland. Hij wordt vergezeld door humanitair beleidsmedewerker Dirk Jan Jalvingh in Aleppo. Giro555 persvoorlichting: Jules van Os, jules.van.os@oxfamnovib.nl ,0651573683, & Denise Cremers, denise.cremers@oxfamnovib.nl , 0624704411. http://www.giro555.nl Doneren kan via Giro555, IBAN NL08INGB0000000555 onder vermelding van ‘aardbeving’, zie ook de website Giro555.nl. De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: De samenwerkende hulporganisaties bestaan uit Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen