'Goed fietsweer bij Amstel Gold Race op zondag'

06 APR 2022 14:07 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Johnny Willemsen, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wielrennen: UCI WorldTour (m), Amstel Gold Race | ANP

Tijdens de grootste wielerklassieker op Nederlandse bodem, die dit weekend plaats vindt in de Limburgse heuvels, is het zondag goed fietsweer. De toerrijders op zaterdag hebben minder geluk. Het fietsweercijfers scoort dan een 4.

De professionals en de toeschouwers op zondag hebben geluk. De dag begint weliswaar koud met in de vroege ochtend temperaturen rond het vriespunt, maar de zon warmt de lucht op naar zo’n 12 graden in de middag. De wind is zwak tot hooguit matig en waait uit het zuidwesten. Hiermee is het uitstekend fietsweer met een 9 als fietsweercijfer en ook prima weer om de race buiten te bekijken.

Zaterdag enkele (winterse) buien

De toerrijders en hun supporters hebben minder geluk. Zij moeten zaterdag namelijk rekening houden met buien en hierbij is zelfs kans op wat hagel of natte sneeuw. Tussen de buien door schijnt de zon en kan het kwik oplopen naar 8 of 9 graden, maar tijdens een bui daalt de temperatuur weer naar een graad of 4. Voor het gevoel is het nog vier graden frisser. Bij dit weertype zijn een waterdichte jas en goede handschoenen een must. Het fietsweercijfer is een 4.

Wat is goed fietsweer?

Wielerprofs gaan door weer en wind en ook de meeste toerrijders zullen zich door het weer dit weekend niet laten weerhouden van hun deelname aan de Amstel Gold Race. Toch heeft het weer veel invloed op het fietsen, zowel voor racefietsers als voor het ritje op de gewone fiets naar de bakker. In het fietsweercijfer spelen wind en neerslag de grootste rol. Ook extreme hitte en extreme kou worden meegenomen in het fietsweercijfer. Zon, weinig wind en gematigde temperaturen vormen het ideale fietsweer.

Johnny Willemsen is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Meteorologie