'Woensdag zeer warm septemberweer, maar vooral een trendbreuk met juli en augustus'

07 SEP 2021 10:04 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Nazomer in volle gang: volgende week ook nog lekker weer?

Het wordt woensdag een zeer warme septemberdag met maxima van 25 tot 28 graden. In het zuiden kan het lokaal 29 graden worden. Dat is hoog voor een septemberdag, maar van warmterecords is geen sprake. De warme woensdag zegt vooral veel over de matige hoogzomer, waarin geen warmte-uitschieters voorkwamen.

Het is voor het eerst sinds 18 juli dat het op grote schaal zo warm wordt. In augustus werd het in De Bilt op de warmste dag slechts 25,2 graden. Deze waarde werd op 12 augustus genoteerd en dat was de laagste augustus-maximumtemperatuur op het hoofdstation sinds augustus 1993. Landelijk werd het wel iets warmer met op 15 augustus in het Limburgse Arcen 27,6 graden.

De landelijk hoogste julitemperatuur was dit jaar 28,0 graden. Deze waarde werd op 18 juli genoteerd in opnieuw Arcen. In De Bilt werd het die dag 26,6 graden. De kans is aanwezig dat het in De Bilt deze woensdag warmer wordt dan 26,6 graden. In dat geval is het zelfs de warmste dag op het landelijk hoofdstation sinds 27 juni en dat is ruim 10 weken geleden. Ook regionaal kan het warmer worden dan 28,0 graden en dat is dan ook voor het eerst sinds eind juni.

Geen temperatuurrecords

Datumrecords zitten er niet in. Voor De Bilt wordt een maximumtemperatuur van (ruim) 26 graden verwacht en het record voor 8 september is 29,5 graden. Deze temperatuur werd op 8 september 1911 genoteerd. Mocht de temperatuur tot boven 25,4 graden stijgen, dan is het wel een top-10-notering in de lijst met warmste 8-september-dagen sinds 1901.

Ook landelijk is geen sprake van records, want op 8 september zijn wel eens tropische temperaturen genoteerd. Op deze dag in 1934 werd het in Maastricht 33,4 graden. Van deze waarde blijven we vandaag ver weg. Overigens was het vorig jaar in september nog veel warmer. Op 15 september werd het in het Brabantse Gilze-Rijen maar liefst 35,1 graden en dat was een nieuw absoluut septemberrecord.

Rico Schröder is meteoroloog bij Weeronline

Meer binnen de rubriek Stikstof