'Hulpverlening Oekraïne in volle gang ondanks grote risico's'

14 APR 2022 12:01 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Inge Leuverink, Cordaid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zeven doden bij aanval op partner van stichting Cordaid Nederland in Mariupol | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Het is altijd vreselijk als hulpverleners geraakt worden in een conflict. Maar we zijn zo betrokken bij onze collega’s in Oekraïne, dat het nieuws dat twee medewerkers van onze zusterorganisatie zijn omgekomen bij een aanval in Marioepol extra hard binnenkomt.

De bevlogenheid en solidariteit van onze collega's is ongekend. Net als veel Oekraïners hebben ze besloten: we laten ons niet overheersen. Grote groepen vrijwilligers melden zich aan, waaronder ook veel mensen die zelf ontheemd zijn geraakt en klaar willen staan voor lotgenoten. Ik ben er heel erg van onder de indruk en onze collega’s in Oekraïne zijn dat ook.

De verschrikkingen en de schaal van verwoesting in deze oorlog zijn bijna onvoorstelbaar. De hulpverleners wonen zelf ook in de getroffen gebieden en komen in aanraking met zeer traumatische situaties. Als wij noodhulp bieden dan zorgen wij vaak voor de nodige psychosociale zorg, om mensen te steunen bij het verwerken van hun trauma’s. In dit geval is het ook belangrijk om rekening te houden met de hulpverleners zelf, die er net zoveel last van hebben.

Inge Leuverink, noodhulpexpert, Cordaid

Meer binnen de rubriek Beheer van verenigingen en liefdadigheidsinstellingen