'Prikkels bepalen voor een groot deel iemands mentale gezondheid'

01 JUN 2022 09:34 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Koko Beers, Hersenstichting, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Flinke toename van jongeren met slechte mentale gezondheid in 2021 | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Het aantal jongeren met psychische problemen nam tijdens de coronapandemie flink toe. In 2021 was 18 procent van de 12- tot 25-jarigen 'psychisch ongezond', meldt het CBS woensdag. Dat komt neer op 488.000 jongeren. De twee jaren ervoor ging het nog om 11 procent.

Mentale gezondheid hangt samen met de mate waarin je grip hebt op je leven. Hoe goed je je in staat voelt om het leven te leiden dat jij wilt leiden en daarbij om kunt gaan met gebeurtenissen die op je pad komen.

De hersenen staan door onze zintuigen in directe verbinding met de omgeving en hebben prikkels nodig om te kunnen functioneren. Welke prikkels dat zijn, hangt af van de omgeving waarin je opgroeit. Die omgeving heeft daarmee grote invloed op hoe we ons mentaal ontwikkelen. De input die de hersenen krijgen bepaalt zo voor een groot deel iemands mentale gezondheid. Bij mensen waarvan het leven drastisch verandert, komen vaak mentale problemen voor.

De coronatijd heeft verschillende personen een flinke impact gehad als het gaat om de mentale gezondheid. Sommige mensen hebben er veel profijt van gehad en anderen hebben er juist veel last van gehad. Mensen die vóór corona last hadden van een hectisch leven vol prikkels en stress, ervoeren wellicht meer rust en saamhorigheid. Voor mensen die prikkels juist nodig hebben om zich te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld veel jongeren, is deze coronaperiode een tijd waarin hen veel werd ontnomen en die daardoor deprimerend kan werken.

Koko Beers is als neurobioloog verbonden aan de Hersenstichting

 

Meer binnen de rubriek Psychiatrie en psychotherapie