'’s Ochtends nog donkerder na kortste dag'

21 DEC 2021 08:58 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Begin van de winter | ANP

Vandaag om 16:59 uur vindt begint de astronomische winter. Daarmee is vandaag de kortste dag van het jaar met gemiddeld over het land 7:45 uur licht. Vanaf morgen worden de dagen (heel) langzaam alweer iets langer, maar in de ochtend wordt het tot eind december nog donkerder.

Op 21 december bereikt de zon zijn meest zuidelijk stand en staat ze het laagst aan de horizon. Toch gaat de zon op de eerste dag van de winter niet het vroegst onder en komt ze ook niet het laatst op. Deze momenten vallen namelijk niet op dezelfde dag. Dit komt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel vormt, maar een beetje een ellips. Er zitten zeventien à achttien dagen tussen deze twee momenten. De vroegste zonsondergang, in het midden van het land rond 16:27 uur, vond dit jaar plaats op 12 december. De laatste zonsopkomst, rond 8:48 uur, valt op 29 december.

Eind januari bijna anderhalf uur langer licht

Pas in de loop van januari gaan de dagen echt goed lengen. Vooral ’s middags merk je al snel dat het later donker wordt en later in de maand begin je het ook ’s ochtends te merken. Eind januari gaat de zon in het midden van het land om 17:25 uur onder. Dat is bijna een uur later dan nu! ’s Ochtends komt de zon dan om 8:20 uur op; 25 minuten eerder dan vandaag. Op 20 maart begint de lente. De dagen zijn dan weer langer dan de nachten.

Noorden kortere dagen dan zuiden in de winter

Omdat de zon verder van het noorden van ons land afstaat dan van het zuiden is er verschil in daglengte. Op Schiermonnikoog komt de zon vandaag pas rond 8:50 uur op en gaat de zon al rond 16:20 uur onder. De zon is daar slechts 7,5 uur boven de horizon. In Utrecht duurt de daglichtperiode 15 minuten langer dan in het noorden van het land. De zon komt er rond 8:45 uur op en gaat rond 16:30 uur onder. Wie zo lang mogelijk van daglicht wil genieten moet in Zuid-Limburg zijn! In Vaals en Eijsden is de zon bijna 8 uur te zien. In de zomer is de zon juist in het noorden langer boven de horizon.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline

Meer binnen de rubriek Media industrie